Curry kalafiorowe z ryżem

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Curry kalafiorowe z ryżem - składniki

1 pierś z kurczaka lub z indyka
1 kalafior
2 czerwone cebule
po pół łyżeczki przyprawy garam masala, kurkumy, kuminu i kolendry albo torebka przyprawy curry
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
czarnuszka
natka pietruszki lub świeża kolendra
cytryna lub limonka

Curry kalafiorowe z ryżem - przygotowanie

Różyczki kalafiora pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st., aż lekko zbrązowieją (15-20 minut).

W garnku o grubym dnie smażymy mięso pokrojoną na małe kawałki. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek, starty na tarce imbir i przyprawy. Podsmażamy wszystko razem przez 5 minut, nawet do lekkiego zarumienienia.

Dodajemy pomidory i upieczony kalafior, mieszamy i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i wszystko zagotowujemy.

Podajemy z ryżem, posypane pietruszką i skropione cytryną lub limonką.

Bataty faszerowane kalafioremBataty faszerowane kalafiorem Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Bataty faszerowane kalafiorem

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia batatów

Bataty faszerowane kalafiorem - składniki

4 bataty
1/2 kalafiora
duży pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z całej cytryny
sól

Bataty faszerowane kalafiorem - przygotowanie

Bataty myjemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pieczemy około godziny (z termoobiegiem ok. 40 minut), wyjmujemy, studzimy i kroimy na pół. Z każdej połówki łyżeczką wydrążamy miąższ, aż powstanie zagłębienie. Wydrążony miąższ odkładamy do miseczki.

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Obrywamy listki pietruszki z gałązek i miksujemy je z sokiem cytrynowym i oliwą. Dodajemy różyczki kalafiora (kilka zostawiamy do dekoracji) i znowu miksujemy, aż powstanie drobna zielona kaszka. Pod koniec dodajemy wydrążone środki batatów.

Gęstą masą faszerujemy połówki batatów. Odłożone różyczki kalafiora ucieramy na tarce i taką posypką dekorujemy danie.

Spring rolls z rybą i warzywamiSpring rolls z rybą i warzywami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Spring rolls z rybą i warzywami

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia ryby

Spring rolls z rybą i warzywami - składniki

1 pieczona makrela lub łosoś
1 opakowanie okrągłego papieru ryżowego
1 czerwona cebula
sok z połówki cytryny
1 kalafior podzielony na mini różyczki
1 ogórek
1 marchewka
1 kalarepka
kilka rzodkiewek
kilka truskawek
kiełki
świeże zioła: np. bazylia, mięta, natka pietruszki, kolendra

Sos:
sok z 2 cytryn (ok. pół szklanki)
5 cm korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
ziarna sezamu

Spring rolls z rybą i warzywami - przygotowanie

Warzywa myjemy. Kalafior wrzucamy na 5 minut do wrzątku, odcedzamy i dzielimy na najmniejsze różyczki lub ścieramy na tarce. Marchewkę, ogórek i kalarepę kroimy w cienkie słupki, rzodkiewki w cienkie talarki, truskawki na ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, w miseczce mieszamy ją z sokiem z cytryny i pozostawiamy, by lekko się zamarynowała. Z ziół obrywamy listki. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości (dla pewności można ją też rozgnieść).

Papier ryżowy moczymy krótko w misce z gorącą wodą, odkładamy na mokrą ścierkę. Trzeba to robić pojedynczo, żeby płaty papieru nie rozmokły za bardzo. Na środek nakładamy liście ziół, kawałki ryby, kiełki, pokrojone warzywa, truskawki, pojedyncze kółka czerwonej cebuli i posypujemy startym kalafiorem. Dwa boki koła składamy do środka i ściśle zwijamy papier ryżowy w rulon w taki sposób, żeby warzywa się nie wysypywały.

Na sos: wyciskamy sok z cytryn, na tarce ścieramy imbir, dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy, posypujemy łyżeczką sezamu i podajemy w miseczce. Gotowe rolki zamaczamy w sosie przed każdym ugryzieniu.

Pizza na kalafiorowym spodziePizza na kalafiorowym spodzie Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Pizza na kalafiorowym spodzie

Dla 3 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Pizza na kalafiorowym spodzie - składniki

1 kalafior ok. 400 g (może być mrożony)
70 g dowolnej mąki
1 jajko
100 g (torebka) startego parmezanu
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Sos pomidorowy:
1 cebula drobno pokrojona
1/2 kg pomidorów obranych bez skóry lub 1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka ziół prowansalskich lub oregano

Dodatki:
1 mozzarella pokrojona na plastry
starty ser żółty
bazylia
ulubione składniki: np. oliwki, szynka, salami, szpinak, pieczarki

Pizza na kalafiorowym spodzie - przygotowanie

Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę, dodajemy pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) oraz zioła. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż powstanie gęsty sos (na końcu można go zmiksować lub nie). Odstawiamy do ostygnięcia.

Spód pizzy: gotujemy cały kalafior, odcedzamy dokładnie na sitku, studzimy i dzielimy na różyczki. Osuszone różyczki rozdrabniamy w malakserze, aż powstanie drobna kalafiorowa kasza. Mieszamy ją z jajkiem, mąką, parmezanem i przyprawami. Z tej masy formujemy na papierze do pieczenia okrągły spód jednej dużej pizzy o grubości ok. 1 cm lub 2-3 mniejsze pizze. Uklepujemy, wyrównujemy brzegi i wstawiamy placki do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20 minut.

Podpieczony spód smarujemy warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, układamy ulubione składniki i przykrywamy plastrami mozzarelli. Zapiekamy kolejne 5-7 minut, aż ser się rozpuści.

Frittata kalafiorowaFrittata kalafiorowa Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Frittata kalafiorowa

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Frittata kalafiorowa - składniki

1 marchewka
1/4 kalafiora
1/2 cukinii
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 36 proc.
1-2 łyżki musztardy
60 g tartego sera cheddar lub mozzarella
szczypior z dymki

Frittata kalafiorowa - przygotowanie

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z tartym serem.

Jajka mieszajmy ze śmietaną i musztardą, a następnie wlewamy do warzyw z serem i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch drobno pokrojoną dymką lub koperkiem.

Frittata równie dobrze smakuje na ciepło, jak  i na zimno.

Makaron z kalafiorowym sosemMakaron z kalafiorowym sosem Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Kalafiorowy sos do makaronu

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Kalafiorowy sos do makaronu - składniki

1 paczka drobnego makaronu np. kolorowe świderki
1 szklanka groszku (może być mrożony)
1 mały kalafior
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
50 g (garść) orzechów nerkowca lub migdałów
1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego lub krowiego
1/3 szklanki startego żółtego sera
1 cytryna – skórka i sok
listki świeżego tymianku
sól i pieprz
1/3 szklanki startego parmezanu

Kalafiorowy sos do makaronu - przygotowanie

Kalafior myjemy, obieramy z liści i kroimy na różyczki. Cebulę i czosnek obieramy i grubo siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, następnie dodajemy różyczki kalafiora, kurkumę i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut, aż kalafior będzie prawie miękki.

Pod koniec gotowania dodajemy opłukane orzechy lub migdały i całość miksujemy. Następnie dodajemy cienko startą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny i żółty ser. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę.

W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę na makaron, który gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ale 5 minut przed końcem dodajemy zielony groszek. Odcedzamy gorący makaron z groszkiem, mieszamy z sosem, doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy listkami tymianku i parmezanem.