Rogaliki z porzeczkami
Przepis Paulina Kolondra
Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Rogaliki z porzeczkami - składniki
Nadzienie:
500 g jagód
3 łyżki cukru
1,5 łyżki bułki tartej
Ciasto:
50 g drożdży
150 ml mleka
500 g mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka masła
Posypka:
1 żółtko
cukier
Rogaliki z porzeczkami - przygotowanie
Jagody myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i zasypujemy cukrem oraz bułką tartą.
Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy niezbyt gęste ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odrywamy od niego kawałek wielkości pięści, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek i kroimy na osiem trójkątnych części. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę jagodowego farszu i zwijamy ciasto, formując rogalik.
Robimy posypkę: ucieramy żółtko z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel-mogel, a następnie, cały czas ucierając, dosypujemy tyle cukru, by utworzyły się drobne grudki. Posypujemy nimi rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w sporych odstępach, gdyż urosną w czasie pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 st.
Galaretka z czarnych porzeczek Fot. Paulina Kolondra
Galaretka z czarnych porzeczek
Na 4-5 słoików po 250 ml
Czas przygotowania: ok 40 minut
Babcina galaretka z czarnych porzeczek - składniki
2 kg czarnych porzeczek
cukier (w proporcji 800 g na litr przecieru porzeczkowego)
Babcina galaretka z czarnych porzeczek - przygotowanie
Umyte, obrane z szypułek i osączone porzeczki wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Lekko miażdżymy owoce, rozgotowujemy je, mieszając. Potem przecieramy przez sitko i mierzymy ilość otrzymanego przecieru po to, aby ustalić potrzebną ilość cukru (na litr bierzemy 800 g cukru). Sam przecier, jeszcze bez cukru, ponownie przelewamy do garnka i gotujemy parę minut, aby trochę odparował. Zasypujemy odmierzonym cukrem, gotujemy, często mieszając drewnianą łyżką, aż galaretka zgęstnieje.
Robimy próbę: łyżeczkę galaretki wylewamy na zimny talerzyk - jeśli od razu zastygnie, możemy zdjąć garnek z ognia. Rozlewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy dnem do góry. Gdy słoiczki wystygną, odwracamy je i przenosimy do spiżarni - można pasteryzować, ale nie jest to konieczne.
Crumble z jeżynami i malinami fot, Shutterstock
Crumble z jeżynami i malinami
Przepis Anna Wrońska
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Crumble z jeżynami i malinami - składniki
3 szklanki jeżyn
2 szklanki malin
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
50-70 g masła
1/2 szklanki pokruszonych biszkopcików lub ciastek amaretti
1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów
Crumble z jeżynami i malinami - przygotowanie
Wymieszaj w misce wszystkie owoce oraz 1/3 szklanki cukru. Wsyp na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych.
Wymieszaj mąkę z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i wyrób palcami kruszonkę. Dodaj do niej migdały i okruchy ciastek, wymieszaj i posyp owoce.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20-25 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.
Clafoutis jagodowe BBS
Clafoutis jagodowe
Przepis Dorota Biały
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Clafoutis jagodowe - składniki
80-100 g płatków migdałowych
20-30 g mąki
spora szczypta soli
150 g jasnego cukru trzcinowego
3 jajka
4 żółtka
350-380 ml śmietany 36%
400 g przebranych i opłukanych czarnych jagód
masło do formy
cukier puder do posypania
Clafoutis jagodowe - przygotowanie
Płatki migdałowe prażymy na jasnozłoty kolor na suchej patelni lub rozsypane na blasze w piekarniku. Po ostudzeniu mielemy je w blenderze, dodajemy mąkę, sól i miksujemy jeszcze chwilę, aby wszystko się połączyło. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i śmietanę, miksujemy na jednolitą masę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Smarujemy masłem jedną dużą żaroodporną formę lub 8 mniejszych, o średnicy 10 cm. Na dnie formy lub foremek rozsypujemy jagody, przykrywamy je ciastem i pieczemy na złoto przez 20-30 minut.
Clafoutis podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Omlet z białek z porzeczkami Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka
Omlet z białek z porzeczkami
Przepis: Szymon Kubicki
Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Omlet z białek z porzeczkami- składniki
6 jaj kaczych lub 8 kurzych (białka)
sól
olej kokosowy nierafinowany do smażenia
kilka łyżek porzeczek lub innych sezonowych owoców
2-3 łyżeczki miodu
różne grubo posiekane bakalie do posypania
Omlet z białek z porzeczkami- przygotowanie
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju kokosowego. Przekładamy ubitą pianę i wyrównujemy ją szpatułką. Przykrywamy i smażymy 2 minuty.
Na wierzchu omletu rozkładamy porzeczki i delikatnie dociskamy szpatułką. Przykrywamy patelnię i smażymy około 2 minut. Zsuwamy omlet na duży talerz, przykrywamy go patelnią i odwracamy. Omlet smażymy pod przykryciem z drugiej strony około 2 minut. Ponownie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy. W ten sposób odwrócimy omlet stroną z porzeczkami ku górze.
Omlet polewamy miodem i podajemy z bakaliami. Świetnie smakuje z miękkimi owocami. Wybierajcie te, na które właśnie jest sezon.
Buraczany krem z wiśniami Fot. Dominika Wójciak
Buraczany krem z wiśniami
Przepis: Dominika Wójciak
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Buraczany krem z wiśniami - składniki
2 nieduże upieczone w skórce buraki (ok. 300 g)
400 g wydrylowanych wiśni plus wiśnie do podania
200-300 ml kefiru
2 zamrożone banany
granola
ziarna kakaowca
masło orzechowe
Buraczany krem z wiśniami - przygotowanie
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kielicha blendera i dodajemy obrane banany, wiśnie i kefir. Miksujemy na gładko. Krem podajemy schłodzony z granolą, ziarnami kakaowca, masłem orzechowym i świeżymi wiśniami.
Rada Jeśli krem jest zbyt kwaśny, można dosłodzić go miodem lub daktylami.
Krem można zrobić z dowolnych owoców sezonowych: malin, porzeczek, jagód, jeżyn Możemy go użyć i do deserów, i do mięsa.
Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi Fot. Paulina Kolondra
Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi
Na 3 słoiki po 350 ml
Czas przygotowania: 45 minut
Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi - składniki
600 g agrestu
600 g cukru
3 najlepiej świeże liście laurowe
Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi - przygotowanie
Agrest myjemy, czyścimy z szypułek i ogonków, kroimy na połówki. Wkładamy go do rondla o grubym dnie razem z cukrem i liśćmi laurowymi, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszamy, najwyżej leciutko potrząsamy rondlem. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększamy ogień do maksimum i doprowadzamy konfiturę do wrzenia. Gotujemy 10-12 minut, nie mieszając - owoce powinny stale wrzeć, utrzymujemy więc temperaturę na poziomie 105 st. (można mierzyć termometrem kuchennym).
Zdejmujemy z ognia, przekładamy konfiturę do wysterylizowanych słoików, przykrywamy powierzchnię kółkami wyciętymi z pergaminu. Szczelnie zakręcamy słoiki.
Placuszki gryczane z owocami i miodem Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka
Placuszki gryczane z owocami i miodem
Dla 4 osób
Czas przygotowania:10 minut
Placuszki gryczane z owocami i miodem - składniki
140 g mąki gryczanej (zmielonej w młynku kaszy)
100 g mąki kukurydzianej
łyżka proszku do pieczenia
jajko
łyżka cukru
szczypta soli
500 ml mleka
olej do smażenia
Do podania:
miód
200 g owoców sezonowych:porzeczki, agrest, maliny
4 łyżki bitej śmietany
Mieszamy w misce obie mąki, proszek do pieczenia, jajko, cukier, sól, mleko, miksujemy na gęstą masę, ew. dosypujemy mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z miodem, owocami i bitą śmietaną.
Tosty francuskie z ciasta drożdżowego fot. Shutterstock
Tosty francuskie z ciasta drożdżowego
Przepis: Anna Gaik
Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 20 minut
Tosty francuskie z ciasta drożdżowego - składniki
8 kawałków babki lub ciasta drożdżowego
230 ml mleka (szklanka)
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
100-120 g masła
Tosty francuskie z ciasta drożdżowego - przygotowanie
W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Do mieszanki wkładamy kawałki czerstwego ciasta i zostawiamy, żeby wchłonęło część mieszanki jajecznej (ale nie za długo, by się nie rozpadły). Przewracamy na drugą stronę i ponownie na chwilę zostawiamy.
Na patelni roztapiamy połowę masła. Gdy zacznie skwierczeć, wkładamy 4 kawałki ciasta i smażymy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Ciasto ma być ładnie zrumienione, ale nie spalone. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Patelnię wycieramy i smażymy resztę ciasta. Podajemy np. z cukrem pudrem, z owocami sezonowymi lub konfiturami i bitą śmietaną lub syropem klonowym.
RADA: Ciasto można też pokroić na kawałki, ułożyć na grillu i opiec z każdej strony po 2-3 minuty i podać z sosem owocowym oraz lodami waniliowymi.
Owsianka z owocami sezonowymi i miodem Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem
Przepis: Tomek Woźniak
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 5 minut + czas przygotowania owsianki
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem - składniki
3-4 łyżki płatków owsianych
50 ml mleka
3-4 łyżki naturalnego jogurtu
garść owoców sezonowych (np. maliny, jagód, borówki amerykańskie)
1/2 startego jabłka
3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
2-3 łyżki miodu
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem - przygotowanie
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać - oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem fot. Shutterstock
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem - składniki
banan
1 szklanka jagód
1 szklanka truskawek, pokrojonych
gareść jeżyn
250 ml niesłodzonego mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem - przygotowanie
Banana obieramy, kroimy, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, kremową konsystencję.
Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Babeczki chałkowe z czekoladą i czerwonymi porzeczkami Fot. Natalia Nowak - Bratek
Babeczki chałkowe z czekoladą i czerwonymi porzeczkami
Przepis: Honorata Piwowarska
Dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Babeczki chałkowe z czekoladą i czerwonymi porzeczkami- składniki
400 ml mleka
100 g gęstej śmietany 22-proc.
350 g czerstwej chałki
szczypta mielonego anyżu
skórka otarta z pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
30 g cukru
300 g czerwonych porzeczek
Mleko podgrzewamy ze śmietaną. Chałkę kroimy w kostkę, wkładamy do miski, posypujemy anyżem i skórką otartą z pomarańczy. Polewamy mlekiem ze śmietaną, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając. Jajka wbijamy do masy chałkowej, dodajemy stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy (możemy także zmiksować). Ciastem napełniamy foremki do babeczek. Cukier wysypujemy na rozgrzaną patelnię, dodajemy obrane z łodyżek czerwone porzeczki, podgrzewamy, delikatnie mieszając, aż porzeczki się lekko skarmelizują. Posypujemy babeczki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 30 minut.