Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Przepisy Szymona Kubickiego

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii - składniki

125 g mozzarelli di bufala
4 kwiaty cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
ok. 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
5 rzodkiewek
mała garść listków kolendry
pół cytryny
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii - przygotowanie

Odcinamy cukinki od kwiatów. Odcinamy dolne części kwiatów i usuwamy pręciki (są gorzkie). Delikatnie płuczemy kwiaty i dokładnie osuszamy je na papierowym ręczniku.

Rwiemy kwiaty na małe części i przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy.

Cukinki z kwiatów cukinii i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.

Pokrojone rzodkiewki i cukinki przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kwiaty cukinii wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały.

Na dużym talerzu układamy rozerwaną na pół mozzarellę. Do warzyw dodajemy listki kolendry, oliwę, sporo pieprzu i sól. Mieszamy delikatnie palcami i od razu przekładamy sałatkę na talerz z mozzarellą.

Skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy pieprzem.

Tarteletka z cukiniąTarteletka z cukinią Fot. Arkadiusz Ćcichocki / AG

Tarteletki z cukinią

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 80 minut + czas chłodzenia ciasta

Tarteletki z cukinią - składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
50 g tartego parmezanu
1 jajko

Farsz:
2 duże cukinie
1 łyżka soli
50 g masła
1 pęczek dymki
150 ml kremówki śmietany
3 jajka
sól, pieprz
1 pęczek szczypiorku

Tarteletki z cukinią - przygotowanie

Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wykładamy foremki formy, a zwisające resztki ciasta obcinamy. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Wyjmujemy i piecz około 15 minut w temp. 180°C.

Cukinie ścieramy na grubej tarce, przekładamy na sitko i solimy. Po 20 minutach przepłukujemy zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciskamy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną dymkę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy cukinię, dusimy na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozkładamy na podpieczonym cieście, zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 st..

Tarteletki smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. podać na ciepło lub na zimno.

Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukoląRoladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą fot. shutterstock

Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą - składniki

duża cukinia
kostka sera feta
garść posiekanych listków mięty
papryczka chilli
oliwa
garść listków rukoli
sól, pieprz

Roladki z grillowanej cukinii z serem feta z rukolą - przygotowanie

Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy oliwą, oprószamy solą i grillujemy z obu stron (w piekarniku, na patelni lub ruszcie grilla), odstawiamy.

Ser kroimy w kostkę. Posiekane miętę i chilli mieszamy ze szczyptą pieprzu. Fetę skrapiamy oliwą, obtaczamy w panierce z mięty i chilli.

Na podpieczonych plastrach cukinii układamy 2-3 listki rukoli, kawałki fety, zwijamy i powstałe roladki jeszcze raz grillujemy ok. 3 minut, aż ser zacznie się topić.

Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokadoMakaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado fot. Shutterstock

Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado - składniki

Sos:
125 ml pomidorów suszonych w oliwie
garść posiekanych liści bazylii
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki świeżego posiekanego oregano

Sałatka:
4 małe jędrne cukinie
mała czerwona cebula
dojrzałe awokado
sól, świeżo zmielony pieprz
po garści czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
po łyżce uprażonych pestek dyni i pistacji

Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado - przygotowanie

Na sos: pomidory miksujemy z pozostałymi składnikami sosu na jednolitą masę.

Cukinie kroimy na spaghetti specjalnym nożykiem do julienne (albo ścieramy na spiralnej tarce). Jeśli ich nie mamy, kroimy cukinie wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki, a te w wąziutkie paseczki. Blanszujemy w osolonym wrzątku, odsączamy.

Cebulę kroimy w piórka. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, a te na połówki.

Rozkładamy spaghetti na talerzach, oprószamy solą i pieprzem. Na cukinii układamy cebulę, kawałki awokado oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tuż przed podaniem polewamy sosem z suszonych pomidorów.

Podajemy posypane posiekanymi pestkami dyni i pistacjami.

Frittata z cukiniąFrittata z cukinią Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Frittata z cukinią

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Frittata z cukinią - składniki

3 łyżki oliwy
cebula (lub 3 dymki)
ząbek czosnku
5 małych cukinii
duży dojrzały pomidor
sól
pieprz
9 jajek
łyżka posiekanych świeżych ziół (natki, tymianku lub majeranku)

Frittata z cukinią - przygotowanie

Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, ok. 10 minut. Dodajemy cukinię, pokrojoną na cienkie talarki. Pomidor parzymy wrzątkiem, nacinamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy warzywa solą, pieprzem, dodajemy zioła. Przykrywamy i dusimy, aż zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia, odstawiamy do ostudzenia.

Ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy z warzywami. Patelnię przykrywamy i smażymy frittatę na minimalnym ogniu, aż zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 15 minut). Gdy środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go nożem (albo odsuwamy brzegi frittaty łopatką, tak by płynny środek wylewał się na zewnątrz).

Kiedy omlet się zetnie, lekko zrumieniamy go pod górną grzałką w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (ok. 5 minut), kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.

Chłodnik z cukinii z ziołamiChłodnik z cukinii z ziołami Fot. Jacek Ura

Chłodnik z cukinii z ziołami

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut + 2 godziny chłodzenia

Chłodnik z cukinii z ziołami - składniki

2 łyżki oliwy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
1 kg młodych cukinii (nieobrane, pokrojone w kosteczkę)
litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
5 łyżek posiekanej melisy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub trybuli
sok z cytryny
240 ml kefiru (zsiadłego mleka albo maślanki)
cukier
sól, pieprz

Chłodnik z cukinii z ziołami- przygotowanie

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlewamy gorący bulion, gotujemy 10 minut. Wrzucamy melisę i natkę – łyżkę ziół zostawiamy do przybrania zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Miksujemy zupę na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Studzimy i wstawiamy garnek z zupą na 2 godz. do lodówki, a potem mieszamy z kefirem (maślanką lub zsiadłym mlekiem). Chłodnik podajemy posypany posiekaną melisą lub natką.

Gołąbki z cukinią i ryżemGołąbki z cukinią i ryżem Fot. Dominika Wójciak

Gołąbki z cukinią i ryżem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Gołąbki z cukinią i ryżem - składniki

główka białej kapusty
4 ząbki czosnku
800 g cukinii (4 średnie sztuki)
pęczek posiekanego koperku

Dodatki:
pęczek cebulki dymki
2 łyżki oleju rzepakowego
140 g ugotowanego ryżu basmati
2 łyżki masła
sól, pieprz

Gołąbki z cukinią i ryżem - przygotowanie

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy od dołu głąb. Całą główkę wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy, dzielimy na pojedyncze liście.

Dymkę i czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy dymkę i czosnek. Smażymy kilka minut, aż warzywa się zeszklą (pilnujemy, by się nie zrumieniły, bo farsz będzie gorzki). Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i dodajemy do dymki z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy ugotowany ryż i koperek, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Z liści kapusty wycinamy twarde nerwy, układamy porcje farszu. Zawijamy niewielkie gołąbki (zaczynamy od boków, a następnie zwijamy jak najciaśniej do końca liścia). Gołąbki układamy ciasno w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy kawałki masła, przykrywamy naczynie. Pieczemy 20 minut w 180 st.

Zielone lody z cukiniiZielone lody z cukinii Fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska - Kubicka

Zielone lody z cukinii

Przepis Szymon Kubicki

Na ok. 1 kg (czyli 1,5 litra) lodów
Przygotowanie: 40 minut
Chłodzenie: 12 i 3-4 godziny

Zielone lody z cukinii - składniki

Na lody:
ok. 600 g cukinii
ok. 600 g ricotty
100 g fruktozy
20 g pudru z natki pietruszki dla intensywniejszego koloru

Na makaron:
zielona cukinia
żółta cukinia
listki świeżej mięty
2 kwiaty cukinii, same kielichy (opcjonalnie)
do dekoracji grubo posiekane pistacje i orzechy laskowe

Zielone lody z cukinii - przygotowanie

Na masę: na lody wszystkie składniki przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej słodzidła, jeśli uznamy, że jest taka potrzeba. Wstawiamy masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby dobrze się schłodziła.

Po schłodzeniu masy możemy postąpić dwojako. Jeżeli mamy maszynę do lodów lub sorbetierę, przekładamy do niej masę na lody i mieszamy zgodnie z instrukcją 20-30 min. Gotową masę przekładamy do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładzamy. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godz. Po takim czasie lody z cukinii będą idealne do porcjowania gałkownicą. Jeśli zamierzamy mrozić lody dłużej, 15-20 minut przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki.

Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, przekładamy masę na lody do pojemnika, wygładzamy i wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmujemy masę z zamrażarki i starannie mieszamy lub miksujemy, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtarzamy co najmniej 3 razy, co 45-60 minut.

Za pomocą mandoliny albo obieraczki do warzyw przygotowujemy spaghetti z miąższu cukinii (ew. używamy przystawki do robota kuchennego, jeśli taką mamy). Przekładamy do miski.

Kwiaty cukinii (same kielichy) rwiemy w cienkie paski i dodajemy do zielonego spaghetti. Mieszamy.

Lody podajemy z cukiniowym spaghetti i miętą, posypane posiekanymi orzechami. Świetnym dodatkiem będzie kieliszek dobrego białego wina (chardonnay, chablis, muscadet lub nawet prosecco).

Cukinie w oliwieCukinie w oliwie fot. Shutterstock

Cukinie w oliwie

Przygotowanie: ok. 60 minut

Cukinie w oliwie - składniki

10 młodych cukinii
4 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki listków tymianku
olej słonecznikowy
0,5 l oliwy extra virgine
sól, pieprz

Cukinie w oliwie - przygotowanie

Cukinie (im są mniejsze, tym lepsze) myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Obsmażamy na oleju czosnek na kolor lekko złoty, uważając, by go nie przypalić. Dokładamy na patelnię cukinie oraz posiekaną papryczkę chili i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając ok. 5 minut, pod koniec smażenia posypujemy tymiankiem.

Usmażone cukinie lekko przyciskamy widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Nadmiar oleju odlewamy. Cukinie oprószamy solą i pieprzem, wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie, w słoikach. Zalewamy warzywa oliwą, zakręcamy. Wstawiamy słoiki z cukinią do piekarnika i pasteryzujemy ok. 30 minut w 160 st.

W chłodzie można je przechowywać kilka miesięcy.

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą smażone w cieście naleśnikowymKwiaty cukinii nadziewane ricottą smażone w cieście naleśnikowym Fot. Marcin Klaban / Panolab.pl

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą smażone w cieście naleśnikowym

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą, smażone w cieście naleśnikowym - składniki

ok. 16 kwiatów cukinii
150 g ricotty
pieprz

Ciasto naleśnikowe:
80 g mąki
170 ml gazowanej wody mineralnej
jajko
szczypta soli
olej do smażenia

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą, smażone w cieście naleśnikowym - przygotowane

Kwiaty cukinii płuczemy pod letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy na ręczniku papierowym. Delikatnie rozchylamy kwiaty i wycinamy ich pręciki, bo są gorzkie.

Każdy kwiat faszerujemy łyżeczką ricotty doprawionej pieprzem.

Na ciasto: do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wodę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy (możemy je też zmiksować mikserem) - ciasto nie powinno być gęste.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kwiaty zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron przez kilka minut. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Ciasto z cukiniiCiasto z cukinii fot. Łukasz Zandecki

Ciasto z cukinii

FOT. ŁUKASZ ZANDECKI

Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Ciasto z cukinii - składniki

450 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
100 g startych orzechów laskowych
10 listków bazylii
500 g cukinii
5 jajek
250 g cukru pudru
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
250 ml oleju lub sklarowanego masła
50 g dżemu morelowego

Ciasto z cukinii - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Orzechy mieszamy z posiekaną bazylią i cukinią startą na tarce. Jajka ucieramy przez 10 minut z cukrem pudrem, solą, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy powstanie puszysta masa, dodajemy na zmianę porcje mąki i mieszaniny orzechowo-cukiniowej. Powoli, stale ucierając, wlewamy tłuszcz.

Ciasto rozsmarowujemy w keksówce wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy.

Dżem podgrzewamy, przecieramy przez sitko, smarujemy nim wierzch ciasta. Placek przecinamy na pół, układamy jedną połówkę na drugiej i wkładamy do lodówki. Kroimy i podajemy.

Cukinia marynowanaCukinia marynowana Fot. Łukasz Zandecki

Cukinia marynowana

Przygotowanie: 30 minut
Czas marynowania: 2 godziny

Cukinia marynowana - składniki

400 g młodych cukinii
150 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
1 pęczek natki pietruszki
sól

Cukinia marynowana - przygotowanie

Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 minut. Płuczemy zimną wodą i przez 4 minuty gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy.

Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.