Orzeźwiający, kremowy i pełen smaku - od wieków cieszy się popularnością w kuchniach różnych kultur. Bez względu na to, czy to bułgarski tarator, litewski šaltibaršciai czy andaluzyjski gazpacho, chłodniki są nie tylko pyszne, ale również doskonałe na upalne dni.
Z nami odkryjesz niezwykły świat chłodników! Wypróbuj przepisy na orzeźwiające zupy, które idealnie sprawdzą się w te upalne dni.
Chłodnik bułgarski tarator
Przepis: Cveta Domitrova
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Chłodnik bułgarski tarator - składniki
1 ogórek
1 pęczek koperku
800 ml jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
3-4 ząbki czosnku
20 posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Chłodnik bułgarski tarator - przygotowanie
Ogórka obieramy, usuwamy pestki i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekamy.
Jogurt roztrzepujemy (można go rozrzedzić odrobiną wody), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, ogórka i koperek.
Doprawiamy solą, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze schładzamy.
Chłodnik litewski z botwinki
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Chłodnik litewski z botwinki - składniki
1 spory pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 pęczek rzodkiewki
1 duży, świeży ogórek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 l maślanki
1,5 l wody
sól, pieprz, cukier (orientacyjnie, do smaku)
Chłodnik litewski z botwinki - przygotowanie
Botwinkę opłukać, pokroić w drobne kawałki. Buraki zostawić w całości. Zalać zimną wodą w 1,5 l wody i gotować do miękkości buraków. Botwinkę i buraki odcedzić, ale nie wylewać wywaru.
Ogórka obrać, pokroić w kostkę, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek posiekać drobno. Gdy buraki ostygną również je obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie przygotowane warzywa umieścić w dużej misce, zalać maślanką oraz wywarem z botwinki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wymieszać dokładnie.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki się "przegryzły". Idealny do młodych ziemniaków.
Klasyczne gazpacho
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas chłodzenia
Klasyczne gazpacho - składniki
kromka czerstwego chleba
4 duże pomidory, posiekane
duży ogórek, obrany, bez gniazda nasiennego
cebula cukrowa, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 ml soku pomidorowego
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 duże listki bazylii lub natka
Klasyczne gazpacho - przygotowanie
W blenderze lub malakserze miksujemy na gładką masę: kromkę chleba, pomidory, ogórek, cebulę, czosnek, sok z pomidorów, sok z cytryny, oliwę, cayenne, sól i pieprz. Zupę podajemy schłodzoną i posypaną bazylią lub natką pietruszki.
Chłodnik andaluzyjski ajo blanco
Przepis: Katarzyna Bartoszewska
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia
Chłodnik andaluzyjski ajo blanco - składniki
350 g miąższu chleba pszennego bez skórki
300 g migdałów bez skórki
4-5 ząbków obranego czosnku
180 ml oliwy
5 łyżek winnego octu (najlepiej cherry)
sól i biały pieprz do smaku
winogrona do podania
różowy pieprz do dekoracji
Chłodnik andaluzyjski ajo blanco - przygotowanie
Chleb moczymy w małej ilości zimnej wody, pozostawiamy na kilka minut.
Migdały miksujemy na pył. Dodajemy czosnek, oliwę i ocet, blendujemy na gładką masę. Miksujemy ją z namoczonym chlebem, wlewając stopniowo około litra zimnej wody. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podajemy z połówkami winogron, oprószone różowym pieprzem.
Uwaga: W ajo blanco powinien dominować smak migdałów, a nie czosnku.
Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu
Dla 5-6 osób
Przygotowanie: 40 minut Czas chłodzenia: ok. 2 godziny
Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu - składniki
3 łyżki masła
1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w cienkie półplasterki
1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
3,5 szklanki bulionu drobiowego
1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkułu, oczyszczone i posiekane
garść posiekanej natki fenkułu
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony biały pieprz
500 ml maślanki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
100 g wędzonego łososia w plasterkach (można zastąpić wędzonym pstrągiem)
Vichyssoise (chłodnik) z fenkułu - przygotowanie
W garnku roztapiamy masło, nie rumieniąc go. Wkładamy pory, solimy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną - 10-15 minut.
Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy 20 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Dodajemy fenkuły wraz z natką, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Miksujemy zupę w blenderze, przyprawiamy solą i białym pieprzem, mieszamy ze śmietaną i maślanką. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać odrobinę bulionu.
Schładzamy, a przed podaniem wkładamy do każdej porcji zupy kawałki wędzonej ryby: łososia lub pstrąga.
Chłodnik z awokado z czosnkiem niedźwiedzim
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Chłodnik z awokado z czosnkiem niedźwiedzim - składniki
2 dojrzałe awokado
600 ml niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
1 młoda (drobno posiekana) cebula
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
3 pędy czosnku niedźwiedziego (cienko pokrojone)
1 garść posiekanych liści mięty
sól, świeżo zmielony pieprz
Chłodnik z awokado z czosnkiem niedźwiedzim - przygotowanie
Awokado obieramy i kroimy na kawałki. Miksujemy z jogurtem, cebulą, oliwą i sokiem z cytryny.
Dodajemy czosnek niedźwiedzi, miętę, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Zupa z owoców sezonowych z lodami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Zupa z owoców sezonowych z lodami - składniki
750-1000 ml wody (zależy jak gęstą lubimy zupę)
mąka ziemniaczana (na czubku łyżeczki do herbaty)
100 g jasnego brązowego cukru (lub do smaku)
500 g owoców sezonowych (np. truskawek - ale świetnie sprawdzą się również maliny, jeżyny, jagody, porzeczki czy wiśnie)
sok z 1 cytryny
kilka kropel ekstraktu z migdałów
kawałeczek utartego korzenia imbiru (opcjonalnie - ale polecam)
szczypta gałki muszkatołowej
słodka śmietanka
ugotowany ulubiony makaron (u mnie tajski ryżowy) lub ryż
Zupa z owoców sezonowych z lodami - przygotowanie
Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze 100 ml zimnej wody. Resztę wody zagotowujemy w czajniku.
W garnku z cukru robimy karmel, dodajemy wodę i mieszamy. Dodajemy owoce, sok z cytryny, ekstrakt z migdałów, imbir i gałkę muszkatołową. Gotujemy do 10 minut - owoce mają zacząć się rozpadać, ale być jędrne.
Całość miksujemy (lub jeśli ktoś nie lubi zmiksowanych zup może zostawić owoce w kawałkach) lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą i gotujemy kolejne 5 minut. Wstawiamy do lodówki, by się schłodziła.
Podajemy z słodką śmietanką lub lodami albo bezowymi chmurkami. Świetnie też smakuje ze szklistym makaronem ryżowym, który delikatniejszy smak od zwykłego makaronu na bazie jajek.
Gazpacho z arbuzem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
Gazpacho z arbuzem - składniki
1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych
800 g miąższu arbuza (bez pestek)
mała, młoda cebula
garść natki kolendry z gałązkami
50 g czarnych oliwek
Dodatki:
czerwona papryka
4 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
120 ml oliwy
60 ml octu z czerwonego wina
ok. 1/2 łyżeczki płatków chili
sól
Gazpacho z arbuzem - przygotowanie
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy. Arbuz dzielimy na kawałki, usuwamy pestki. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w kawałki. Ogórki obieramy.
Dwa ogórki, pomidory, arbuz, paprykę i cebulę miksujemy z kolendrą, czosnkiem, oliwą, octem i płatkami chili. Przyprawiamy solą. Chłodzimy minimum 30 minut (im chłodniejsza zupa, tym lepsza!).
Pozostałe ogórki i oliwki siekamy, posypujemy nimi gazpacho. Chłodnik możemy także udekorować pomidorkami koktajlowymi.