Sałatka na ciepło z buraczkami i fenkułem

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Sałatka na ciepło z buraczkami i fenkułem - składniki

250 g szalotek
4 łyżki oliwy extra virgin
1 pęczek młodych buraczków razem z liśćmi
4 ząbki czosnku
75 g orzechów włoskich
350 g szpinaku baby
2 średnie bulwy fenkułu
sól

Dressing:
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka octu jabłkowego
5 łyżek oliwy (extra virgin)

Sałatka na ciepło z buraczkami i fenkułem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C.

Szalotki skrapiamy łyżką oliwy, oprószamy solą, układamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika.

Młode buraczki myjemy, liście odcinamy i odkładamy, a resztę wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy około 15 minut, po czym osączamy i obieramy ze skórki.

Po 30 minutach pieczenia do szalotek dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, całość skrapiamy kolejną łyżką oliwy i pieczemy 10 min. Dodajemy na blachę pokrojone w ósemki buraczki i orzechy wymieszane z 2 łyżkami oliwy, pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż czosnek zacznie się złocić.

Przygotowujemy dressing: w moździerzu miażdżymy czerwony pieprz, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wlewamy ocet, dodajemy oliwę. Mieszamy.

Fenkuł kroimy na bardzo cienkie plasterki. Botwinkę blanszujemy i razem ze szpinakiem oraz fenkułem wkładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość skrapiamy dressingiem. Podajemy na ciepło.

Tarta z młodymi buraczkami i kozim seremTarta z młodymi buraczkami i kozim serem fot. Shutterstock

Tarta z młodymi buraczkami i kozim serem

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 90 minut

Tarta z młodymi buraczkami i kozim serem - składniki

Ciasto:
250 g mąki
pół łyżeczki soli
125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
4 łyżki lodowatej wody

Farsz:
ok. 250 g młodych buraków
po 2 łyżki oliwy extra virgine i glazury z octu balsamicznego
150 g sera koziego twarogowego
120 g naturalnego jogurtu
80 g startego twardego koziego sera
2 jajka
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku plus kilka gałązek do przybrania
2 łyżki cukru trzcinowego
sól, pieprz
szczypiorek z czosnku do dekoracji (opcjonalnie)

Tarta z młodymi buraczkami i kozim serem - przygotowanie

Na ciasto mieszamy mąkę z solą, dodajemy masło i szybko wyrabiamy, aż powstaną okruchy. Dodajemy odrobinę zimnej wody, by połączyć ciasto w jednolitą masę. Wyrabiamy możliwie najkrócej, żeby nie ogrzało się w dłoniach, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Na farsz: buraczki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem, studzimy. Ser kozi mieszamy z jogurtem, dodajemy jajka, posiekany czosnek i tymianek, mieszamy.

Formę (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowany spód tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika, żeby się podpiekło.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, posypujemy startym twardym kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki buraków. Skrapiamy je glazurą balsamiczną, posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 25 minut, obserwując, czy cukier ładnie się karmelizuje, a nie przypala. W razie potrzeby, dopiekamy tartę, przykrywając ją folią aluminiową. Podajemy gorącą lub letnią, z zieloną sałatą, przybraną szczypiorkiem z czosnku (opcjonalnie).

Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowymOmletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym

(Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym - składniki

pęczek botwinki
łyżka masła
130 g mascarpone
4 jajka
100 g twarogu
łyżka kaszy manny
łyżka grubo zmielonego pieprzu
sól
opakowanie twarożku chrzanowego do sklejenia kulek

Omletowe babeczki z botwinką i serkiem chrzanowym - przygotowanie

Botwinkę płuczemy, osuszamy, kilka małych listków odkładamy do dekoracji. Drobno kroimy buraczki i liście. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną botwinę, podsmażamy ok. minuty, aż liście zmiękną, odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy mascarpone i dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając. Wrzucamy rozkruszony twaróg, kaszę i pieprz, doprawiamy solą. Na końcu dodajemy botwinkę z patelni, mieszamy.

Wlewamy masę do małych, półkolistych foremek, pieczemy 20 minut w temperaturze 160 st. Połówki kulek sklejamy chrzanowym twarożkiem. Podajemy przybrane małymi listkami surowej botwinki.

Sałatka śledziowa z młodymi buraczkamSałatka śledziowa z młodymi buraczkam Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka śledziowa z młodymi buraczkami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Czas marynowania: 12 godzin

Sałatka śledziowa z młodymi buraczkami - składniki

100 g rukoli
250 g marynowanych śledzi
16 małych buraczków
120 g pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej
20 g kaparów
trochę oliwy

Marynata:
300 ml wody
70 ml octu spirytusowego
70 g cukru
sól
listek laurowy
ziele angielskie
kilka goździków

Sałatka śledziowa z młodymi buraczkami - przygotowanie

Umyj i obierz buraczki, ugotuj je do miękkości.

Zagotuj wodę z octem, cukrem, szczyptą soli, listkiem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Marynatą zalej buraczki i odstaw je na ok. 12 godzin.

Umyj i osusz rukolę, ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż pokrojone w paski śledzie, połówki buraczków, marynowane pomidory i kapary. Skrop dobrą oliwą i podawaj.

Liście botwinki z fetąLiście botwinki z fetą Fot. Marcin Kiełbiewski

Liście botwinki z fetą

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 5 minut

Liście botwinki z fetą - składniki

15-20 dużych liści botwinki
100 g twarogu
100 g sera feta
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Liście botwinki z fetą - przygotowanie

Fetę miksujemy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Nakładamy porcje masy na umyte i osączone liście botwinki, rolujemy i spinamy wykałaczką.

Botwinka zapiekana z dyniąBotwinka zapiekana z dynią Fot. Dominika Wójciak

Botwinka zapiekana z dynią

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Botwinka zapiekana z dynią - składniki

2 pęczki botwinki
2 ząbki czosnku
2 pęczki dymki
1/2 dyni hokkaido
50 g parmezanu (lub innego dojrzewającego twardego sera, np. pecorino, dziugas, bursztyn)
chleb na zakwasie do podania

Dodatki:
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła i masło do posmarowania formy
4 filety anchois
sól, pieprz

Botwinka zapiekana z dynią - przygotowanie

Botwinkę myjemy, oddzielamy łodygi od liści. Łodygi kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm.

Czosnek kroimy w plasterki.

Dymkę myjemy i oddzielamy białą część od szczypioru. Białą część dymki siekamy i wrzucamy do głębokiej patelni razem z masłem, anchois i czosnkiem. Dusimy 5-7 minut, aż anchois się rozpadną, a dymka i czosnek zeszklą.

Dodajemy łodygi boćwiny i smażymy 2 minuty. Wlewamy 125 ml wody i dusimy pod przykryciem 10 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż płyn całkiem odparuje. Wtedy wrzucamy liście botwinki i grubo posiekany szczypior. Smażymy 2 minuty i przekładamy całość do formy do zapiekania.

Dynię obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem Układamy na botwinie i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Po tym czasie ścieramy na wierzch ser i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy od razu z kromką opieczonego chleba.

Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewkąWytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką Fot. Dominika Wójciak

Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką

Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką - składniki

2 pęczki rzodkiewki
duży pęczek botwinki
180 g kaszy owsianej

Dodatki:
4 łyżki oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

Wytrawna owsianka z botwinką i pieczoną rzodkiewką - przygotowanie

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy 20 minut.

Cebulę siekamy, solimy. Czosnek siekamy i miażdżymy. Botwinkę myjemy, oddzielamy listki od łodyżek. Listki rwiemy palcami i odkładamy, najmniejsze zostawiamy w całości do dekoracji. Łodyżki i korzenie drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek oraz korzenie i łodyżki botwinki, mieszamy, smażymy 5 minut. Dodajemy kaszę owsianą i smażymy 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy parmezan i listki botwinki. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi rzodkiewkami.

Buraki duszone z wiśniami i botwinkąBuraki duszone z wiśniami i botwinką Fot. Dominika Wójciak

Buraki duszone z wiśniami i botwinką

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Buraki duszone z wiśniami i botwinką - składniki

5-6 upieczonych w skórce buraków
pęczek botwinki
3 ząbki czosnku
200 g wiśni
2 cebule
4 łyżki oleju lub oliwy
po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i mielonego kminu
2 łyżki octu z czerwonego wina
1-2 łyżeczki miodu
sól i pieprz

Buraki duszone z wiśniami i botwinką - przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Botwinkę myjemy i odrywamy listki. Łodygi drobno siekamy.

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelnię wlewamy olej lub oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i podgrzewamy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy łodygi botwinki, buraki, przyprawy i przesmażamy 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią.

Dodajemy wiśnie, ocet, miód i dusimy 4-5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie łączymy z listkami botwinki. Podajemy np. z hummusem.

Kwaszone młode buraczkiKwaszone młode buraczki fot. Shutterstock

Kwaszone młode buraczki

Przygotowanie: ok. 30 minut
Kwaszenie w temperaturze pokojowej: 4-5 dni

Kwaszone młode buraczki - składniki

1 kg buraczków (np. odkrojonych od botwinki)
3 ząbki czosnku
listek laurowy
2 ziarenka pieprzu

Zalewa:
750 ml niegazowanej wody mineralnej (lub przegotowanej, ostudzonej
łyżka soli

Kwaszone młode buraczki - przygotowanie

Młode buraczki starannie myjemy i osuszamy, starsze cieniutko obieramy (najlepiej w rękawiczkach). Odcinamy stwardniałe końce i ogonki.

Najmniejsze kroimy na połówki, większe kroimy wzdłuż na ćwiartki lub ósemki.

Buraczki wkładamy do dużego słoja lub większej liczby małych słoików, dociskamy. Dodajemy czosnek, liść laurowy i pieprz.

Na zalewę: mieszamy wodę z solą, zalewamy buraczki tak, by były całkowicie przykryte. Potrząsamy delikatnie słoikiem, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, jeszcze raz dociskamy buraczki.

Słoik zamykamy i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).

Odstawiamy kiszonkę w chłodne miejsce. Optymalna temperatura to 8-10 st., ale nie może spaść poniżej zera. Po kilku dniach otwieramy słoik, zbieramy pianę i ukiszone buraczki wykorzystujemy do surówki lub barszczu. Powstały sok z jest również doskonały do picia.

Chłodnik z kiszonych burakówChłodnik z kiszonych buraków Fot. Dominika Wójciak

Chłodnik z kiszonych buraków

Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: do 3 tygodni

Chłodnik z kiszonych buraków - składniki

500 g buraków
2 ząbki czosnku
500 ml kefiru
świeży chrzan (kawałek o długości 4 cm)
łyżka soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu

Chłodnik z kiszonych buraków - przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do słoja razem z czosnkiem, chrzanem i przyprawami. Zalewamy kefirem i zakręcamy słoik. Odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2-3 tygodnie. Słoik ustawiamy na podstawce, bo kiszonka może wyciec spod pokrywy.

Kiedy buraki są ukiszone (im dłużej trwa fermentacja, tym intensywniejszy będzie smak zupy), wyjmujemy czosnek i chrzan i miksujemy kiszonkę na chłodnik.

Chłodnik z kiszonych buraków warto zmiksować z dojrzałym awokado. Dzięki temu będzie on przyjemnie kremowy. Świetny jest też połączony z botwinką przesmażoną na oliwie z cebulką.

Tartaletki z sałatką z kwaszonych burakówTartaletki z sałatką z kwaszonych buraków fot. Shutterstock

Tartaletki z sałatką z kwaszonych buraków

Na 15-20 sztuk w zależności od wielkości foremek
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60-70 minut

Tartaletki z sałatką z kwaszonych buraków - składniki

Ciasto na tartaletki:
200 g mąki i do wysypania foremek
200 g masła i do wysmarowania foremek
2 jajka
sól

Sałatka:
350 g kwaszonych buraków (przepis powyżej)
mała czerwona cebula
jabłko
2 ogórki kiszone
2 łyżki oleju
łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
1/2 pęczka koperku

Tartaletki z sałatką z kwaszonych buraków - przygotowanie

Na ciasto: z mąki, masła, jajek i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Na sałatkę: buraki odsączamy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórka. W misce łączymy buraki, cebulę, jabłko i ogórka. Dodajemy olej i chrzan (opcjonalnie). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm i wylepiamy nim natłuszczone wcześniej masłem i wysypane mąką foremki do tartaletek (mogą być też metalowe karbowane foremki do babeczek). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st., aż się zarumienią (10-12 minut). Studzimy.

Tartaletki napełniamy sałatką i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Roladka z kurczaka z sosem malinowym i botwinką

Dla 4 osób

Roladka z kurczaka z sosem malinowym i botwinką - składniki

1 kg piersi kurczaka
sól, pieprz
250 g sera z niebieską pleśnią
2-3 łyżki oliwy
300-400 g botwinki
400 ml czerwonego wina
4 łyżki miodu
300-400 g malin
4 łyżeczki sosu Worcestershire

Roladka z kurczaka z sosem malinowym i botwinką - przygotowanie

Mięso czyścimy z błon, rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Płaty posypujemy pokruszonym serem i zwijamy, formując roladki. Układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawijamy, mocno skręcając końce. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostygnięcia.

Umyte łodygi botwinki zalewamy winem, dodajemy miód i odrobinę wody, gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy z rondla, odkładamy do ostygnięcia.

Odparowujemy pozostały w rondlu płyn do objętości 5 łyżek. Do powstałego sosu dodajemy przetarte przez sitko maliny, sos Worcestershire i odrobinę miodu, krótko podgrzewamy.

Roladki kroimy w plastry, podajemy z sosem i łodygami botwinki.