Tarta sernikowa z ricottą i czerwonymi owocami

Na formę do tarty o średnicy 23 cm
Przygotowanie: 90 minut

Tarta sernikowa z ricottą i czerwonymi owocami - składniki

175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
55 g mąki kokosowej
35 g ksylitolu
140 g zimnego masła
szczypta soli
jajko
2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:
400 g twarogu sernikowego
250 g ricotty
110 g mascarpone
100 g śmietany 30- lub 36-proc.
2 jajka
160 g ksylitolu
125 g świeżych malin
100 g czerwonych porzeczek
50 g białych porzeczek
kilka świeżych truskawek
2 łyżki chipsów z kokosa
listki świeżej mięty

Tarta sernikowa z ricottą i czerwonymi owocami - przygotowanie

W misce umieszczamy odważone ilości mąki pszennej i kokosowej oraz ksylitol. Następnie dodajemy zimne masło partiami i nożem siekamy masło z mąką. Dodajemy szczyptę soli i jajko, dłońmi wyrabiamy kruche ciasto – pod koniec dodajemy zimną wodę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem, a nadmiar ciasta usuwamy i możemy nim wyłożyć dwie małe formy o średnicy 11 cm (możemy użyć też większej jednej formy). Obciążamy ciasto, wykładając wierzch ciasta papierem i wysypując na wierzch fasolę/ciecierzycę czy ryż. Tak przygotowaną formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy je 15-20 minut.

Na masę serową: do misy miksera planetarnego nakładamy odważone ilości twarogu sernikowego, ricotty i mascarpone. Dodajemy śmietanę i jajka, na końcu dodajemy ksylitol. Całość mieszamy przez chwilę na średnich obrotach miksera.

Tak powstałą masę przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty, a wierzch wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi oraz mrożonymi owocami i posypujemy chipsami z kokosa i listkami mięty.

przepisy: Plate of Joy

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawekPudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek Fot. Dominika Wójciak

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek - składniki

duże, dojrzałe awokado
300 g dojrzałych truskawek
50 g nasion chia
4-6 listków mięty
2-3 świeże daktyle (np. medjool)
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (może być też płynny miód)
400 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, z nerkowców, owsiane)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek - przygotowanie

Awokado obieramy i wydrążamy miąższ. Z truskawek usuwamy szypułki, owoce dodajemy do awokado. Dorzucamy daktyle bez pestek, szczyptę soli i miksujemy na jednolity, kremowy mus (jeśli krem ma być słodszy, dodajemy więcej daktyli). Chłodzimy.

Matchę dokładnie mieszamy z syropem klonowym (najlepiej zrobić to bambusowym mieszadłem, ale zwykła trzepaczka lub spieniacz do mleka powinny wystarczyć). Powoli wlewamy mleko roślinne i mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn (czyli zimną matcha latte). Mieszamy z nasionami chia i ekstraktem z wanilii, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pudding mieszamy od czasu do czasu, by nasiona chia równomiernie się rozłożyły. Podajemy z kremem z awokado i truskawek, dekorujemy miętą i truskawkami.

Rada: pudding, zamiast z matchą, możemy przygotować z kakao – wtedy mleko roślinne mieszamy z 2 łyżkami gorzkiego kakao i 1/4 łyżeczki cynamonu.

przepis: Dominika Wójciak

Ucierane babeczki maderskie z truskawkową galaretką z proseccoUcierane babeczki maderskie z truskawkową galaretką z prosecco fot. Aneta Flis

Ucierane babeczki maderskie z truskawkową galaretką z prosecco

Na 8 babeczek
Przygotowanie: 30 minut plus czas tężenia galaretki

Ucierane babeczki maderskie z truskawkową galaretką z prosecco - skłądniki

Babeczki:
145 g miękkiego masła
145 g drobnego cukru trzcinowego
szczypta soli
3 jajka
12 g mąki ziemniaczanej (łyżka)
175 g mąki pszennej
8 g proszku do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki)
skórka otarta z cytryny

Galaretka:
450 g mrożonych lub świeżych truskawek
25 g cukru
20 g żelatyny
30 ml prosecco
kilka gałązek bazylii greckiej

Krem:
150 g serka mascarpone
100 ml schłodzonej śmietanki 36-proc.
czubata łyżka cukru pudru
łyżeczka pasty z wanilii

Dekoracja:
kulki wycięte z truskawek
gałązki bazylii tajskiej

Ucierane babeczki maderskie z truskawkową galaretką z prosecco - przygotowanie

Do przygotowania babeczek możemy wykorzystać formy do muffin lub foremki silikonowe. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.

Na babeczki: miękkie masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Im dłużej ucieramy masło, tym lepiej – powinno być jasne i puszyste. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając (uwaga! po dodaniu jajka masa może się lekko zważyć, nic się nie martwcie, po dorzuceniu suchych składników wszystko wróci do normy). Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy razem, następnie dodajemy łyżka po łyżce, dokładnie ucierając. Na koniec dorzucamy skórkę z cytryny, mieszamy i wylewamy do foremek wysmarowanych masłem. (Jeśli korzystacie z metalowych, a nie silikonowych foremek, dodatkowo obsypcie je mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy 18-20 minut, aż pięknie wyrosną i się zarumienią, a wbity w nie patyczek będzie suchy.

Na galaretkę: truskawki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok – jeśli używacie mrożonych poczekajcie aż się rozmrożą. Żelatynę zalewamy 80 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy truskawki do czasu, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Miksujemy je na mus blenderem. Wyłączamy gaz pod rondelkiem, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy. Studzimy galaretkę, dodajemy listki bazylii i prosecco, delikatnie mieszamy. Przelewamy np. na silikonową formę i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Na krem: serek, kremówkę, cukier i pastę z wanilii krótko razem ubijamy, do czasu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa zrobi się lekko puszysta. Nie ubijamy zbyt długo, by krem się nie zważył. Dekoracja: z galaretki wycinamy krążki o średnicy babeczki, nakładamy na nie porcje kremu, przykrywamy babeczkami i dekorujemy kolejną porcją kremu, truskawką i bazylią.

przepis: Marieta Marecka

Lassi truskawkoweLassi truskawkowe fot. Shutterstock/Irina Schmidt

Lassi truskawkowe

(3-4 szklanki o poj. 200 ml)
Przygotowanie: 15 minut

Lassi truskawkowe - składniki

50 dag świeżych truskawek
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
sól
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka (250 ml) pokruszonego lodu
truskawki do dekoracji

Lassi truskawkowe - przygotowanie

Miksujemy truskawki z cukrem, kardamonem i szczyptą soli. Dodajemy jogurt i lód, miksujemy dalej, aż napój będzie jednolity. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy truskawkami.

przepis: Anna Wrońska

Placek z truskawkami i gałką muszkatołowąPlacek z truskawkami i gałką muszkatołową Fot. Anna Dobrowolańska

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową

Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową - składniki

250 g mąki
150 g masła
szczypta soli
10 łyżek cukru pudru
500 g truskawek
gałka muszkatołowa
jajko

Placek z truskawkami i gałką muszkatołową - przygotowanie

Przesianą mąkę mieszamy palcami z pokrojonym masłem, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru pudru. Mieszamy, stopniowo wlewając 125 ml zimnej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią do żywności i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Wkładamy ciasto i wałkujemy na kształt koła. Układamy pokrojone w dowolny sposób truskawki, zostawiając 3 cm brzegu ciasta. Truskawki posypujemy resztą cukru pudru i gałką muszkatołową. Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Placek pieczemy 25-30 minut w 200 st.

przepis: Anna Dobrowolańska/smaczneujecie.pl

Truskawkowa panna cottaTruskawkowa panna cotta fot. Łukasz Zandecki / AG

Truskawkowa panna cotta

Przygotowanie: 30 minut plus czas stygnięcia i chłodzenia

Truskawkowa panna cotta - składniki

4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
3 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
2-3 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Truskawkowa panna cotta - przygotowanie

Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby oddzielić i usunąć pesteczki.

Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, odstaw, aby napęczniała i po 10 minutach jeszcze raz wymieszaj. Podgrzewaj delikatnie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 3 minut), cały czas mieszając. W żadnym wypadku nie wolno ci doprowadzić do zagotowania, bo wszystko się zwarzy!

Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek lub filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe dwie szklanki truskawek delikatnie wymieszaj z miodem i pozostaw na blisko 30 minut w temperaturze pokojowej.

Wyjmij z lodówki foremki z deserem. Masę truskawkową oddziel od brzegów cienkim nożem, dno zanurz na jakieś 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremki, ostrożnie wyłóż panna cottę na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.

przepis: Anna Dobrowolańska/smaczneujecie.pl