Pâté z drobiowej wątróbki z figami
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Pâté z drobiowej wątróbki z figami - składniki
1 kg wątróbki drobiowej
2 łyżki oleju
2 szalotki
3 ząbki czosnku
125 g boczku wędzonego
25 ml whisky
140 g masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Figi:
200 ml wody
klarowane masło
9 łyżek cukru kokosowego/trzcinowego
12 suszonych fig
3 ziarna kardamonu
25 ml whisky
Pâté z drobiowej wątróbki z figami - przygotowanie
Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, następnie smażymy partiami na patelni z rozgrzanym tłuszczem do lekkiego brązowienia z każdej strony – wątróbka w środku musi być lekko różowa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane wątróbki odkładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone szalotki i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w słupki boczek. Smażymy, aż boczek się zarumieni, tak przygotowany boczek dodajemy do wątróbek.
Do pojemnika malaksera przekładamy wątróbkę z boczkiem, dodajemy whisky oraz roztopione masło. Całość miksujemy, dodajemy tymianek oraz chili i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Pâté przekładamy do miseczek, a wierzch polewamy roztopionym masłem klarowanym.
Na figi: do podgrzanej wody w garnku dodajemy cukier kokosowy i suszone figi, następnie dorzucamy kardamon i dolewamy whisky. Gotujemy, aż figi zrobią się miękkie, a sos zacznie gęstnieć.
Pâté podajemy w miseczkach z masłem na wierzchu oraz z sosem z fig.