Na tortownicę o średnicy 22 cm
Przygotowanie: 50 minut
Ciasto marchewkowe z mąką migdałową - składniki
300 g marchewek
łyżka soku z cytryny
200 g mąki migdałowej
70 g płatków migdałowych
80 g mąki kukurydzianej lub pszennej (można użyć samej migdałowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g cukru lub 100 g ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
po łyżeczka kardamonu i pasty waniliowej
100 ml oleju
4 jajka
szczypta soli
Ciasto marchewkowe z mąką migdałową - przygotowanie
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
W misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon, sól, a także pastę waniliową, olej oraz jajka. Zagniatamy lub miksujemy. Dodajemy starte marchewki, mieszamy.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka.