Na ok. 20 sztuk
Przygotowanie: 45 minut

Ciasteczka migdałowe – miękkie amaretti - składniki

po 200 g mąki migdałowej i cukru
sól
2 białka kurze
łyżeczka soku z cytryny

Ciasteczka migdałowe – miękkie amaretti - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy maksymalnie do 150 st. – z termoobiegiem.

 W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i 1/2 łyżeczki soli.

Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy je z sypkimi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto.

Ręce obsypujemy cukrem pudrem i z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego (po mniej więcej 20 g). Wszystkie obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy je na silikonowej macie do pieczenia lub na dwóch złożonych razem blachach (górną wykładamy papierem pergaminowym).

Pieczemy 25 minut, aż ciasteczka popękają, a ich spody staną się lekko złote.