Ziemniaczany naleśnik z gravlaksem - dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut
Ziemniaczany naleśnik z gravlaksem - składniki
- mała czerwona cebula
- limonka
- 1 kg ziemniaków (dowolnej odmiany)
- 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- mała garść listków świeżego tymianku
- posiekane igiełki z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu posiekane
- czarny pieprz roztłuczony w moździerzu
- sól
- olej do smażenia
- 2 garście listków amarantusa (może być również np. roszponka lub rukola)
- kilka plasterków gravlaksa
- trochę świeżego koperku
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- oliwa extra virgin
Ziemniaczany naleśnik z gravlaksem - przygotowanie
Cebulę kroimy w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną) i przekładamy do miski. Wlewamy sok z połowy limonki, mieszamy i odstawiamy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego).
Starte ziemniaki przekładamy na czystą bawełnianą ścierkę, zawijamy i odciskamy z nich jak najwięcej wody.
Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy parmezan, listki tymianku i rozmarynu, sporo pieprzu oraz trochę soli (pamiętając, że parmezan z natury jest słony). Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie nakładamy połowę masy ziemniaczanej. Rozprowadzamy ziemniaki po całej powierzchni patelni i ugniatamy łopatką, tworząc płaski placek (naleśnik). Smażymy, aż ładnie się zrumieni, a następnie przekładamy na drugą stronę.
Gotowy naleśnik zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. W ten sam sposób smażymy drugi naleśnik z pozostałych ziemniaków.
Przekładamy placki na talerze. Wykładamy na nie większość listków amarantusa i cebuli, układamy po kilka plasterków gravlaksa. Posypujemy jeszcze odrobiną cebuli, amarantusa i koperku.
Naleśniki skrapiamy sokiem z połowy limonki i oliwą, posypujemy grubo młotkowanym czerwonym pieprzem.