Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut

Minipaje grzybowe pod skorupką z ciasta - składniki

Ciasto półkruche:
300 g mąki typ 550
sól
łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)
150 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
jajko
Farsz:
8 szalotek
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
600 g grzybów (mrożone borowiki lub kurki albo 80 g namoczonych wcześniej grzybów suszonych; ewentualnie pieczarki)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki kwaśnej śmietany 18-proc.
łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą (opcjonalnie)
łyżka posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki posiekanej natki
Dodatki:
3 łyżki mleka
jajko
6 kokilek lub małych foremek do tart

Minipaje grzybowe pod skorupką z ciasta - przygotowanie

Na blacie mieszamy mąkę ze szczyptą soli i parmezanem. Dorzucamy masło, kroimy je w kosteczkę i szybko siekamy nożem, mieszając z mąką. Dodajemy jajko, dwie łyżki śmietany, mieszamy składniki i zagniatamy elastyczne ciasto – musimy je wyrabiać nieco dłużej niż ciasto kruche, żeby składniki dobrze się połączyły. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Grzyby rozmrażamy na sicie, odsączamy. Szalotki i czosnek obieramy, siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej szalotki, dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy i dusimy, aż zmiękną, a płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, musztardę (opcjonalnie), posiekane listki ziół, mieszamy i koniecznie schładzamy.*

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.

Zimny farsz przekładamy do żaroodpornych kokilek. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-8 mm i wycinamy z niego koła o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Brzeg każdej napełnionej kokilki moczymy wodą, wierzch nakrywamy płatem ciasta i widelcem dociskamy ciasto do rantu. Odstające brzegi delikatnie odcinamy nożem, zostawiając trochę ciasta, by utworzyło dekoracyjną falbankę dookoła kokilki.

Mleko mieszamy z jajkiem w miseczce i smarujemy nimi wierzch minipajów. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, uważając, żeby się nie przypiekły (możemy po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st.)

*Gdyby grzyby pozostały ciepłe, rozgrzałyby przykrywające je ciasto jeszcze przed pieczeniem i w trakcie pieczenia powstałby w cieście zakalec.