Na tortownicę 18-20 cm
Przygotowanie: 60 minut
Schładzanie: 60-70 minut

Tort makowy z pomarańczami - składniki

Ciasto:
150 g zmielonego maku
500 ml mleka
6 jajek
250 g drobnego cukru
120 g mielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta gałki muszkatołowej i soli
masło i kasza manna do tortownicy
Krem:
250 g mascarpone
150 ml śmietany kremówki
łyżeczka wody pomarańczowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Galaretka:
pomarańcza
2 łyżki dżemu z pomarańczy
2 i 1/2 łyżki galaretki cytrynowej w proszku
Lukier królewski:
białko
woda pomarańczowa
10 łyżek cukru pudru

Tort makowy z pomarańczami - przygotowanie

Na ciasto mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy, aby ostygł i wchłonął znaczną część mleka. Sito wykładamy kilka razy złożoną gazą, przelewamy mak. Odsączamy mleko, wyciskając najmocniej jak się da.

Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Żółtka przelewamy do wysokiej miski, ustawiamy ją na rondelku z wodą. W kąpieli wodnej podgrzewamy i ubijamy masę, stopniowo dosypując cukier. Masa powinna mocno zjaśnieć, nabrać puszystości i zwiększyć swoją objętość, cukier zaś się rozpuścić. Ściągamy miskę z rondla i do masy dodajemy odsączony mak, delikatnie mieszamy rózgą. Dosypujemy mielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon, skórkę pomarańczową i gałkę muszkatołową.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Porcjami dodajemy do żółtek z makiem. Delikatnie łączymy szpatułką, wylewamy na tortownicę, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka) – ciasto powinno się lekko przyrumienić. Delikatnie odkrawamy boki od formy, wyciągamy z tortownicy i studzimy.

Na krem mascarpone wraz ze schłodzoną śmietaną, wodą pomarańczową, przesianym cukrem pudrem i likierem pomarańczowym krótko miksujemy (masa powinna być puszysta i gładka). Wstawiamy do lodówki.

Na galaretkę pomarańczę filetujemy, czyli pozbywamy się błonek, albedo i skórki (zbieramy sok). Podgrzewamy dżem wraz z zebranym sokiem i do gorącego wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Cząstki pomarańczy wkładamy do musu z galaretką.

Ciasto kroimy na 2 blaty. Na pierwszy blat kładziemy mus z cząstkami pomarańczy i galaretką i przykrywamy częścią kremu. Przykrywamy drugim blatem i cienką warstwą rozsmarowujemy krem. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby stężały krem i galaretka.

Na lukier ucieramy białko wraz z kilkoma kroplami wody pomarańczowej i cukrem pudrem. Polewamy ciasto i schładzamy.

Tort makowy z pomarańczami - rady

Blaty warto upiec dzień przed złożeniem tortu. Wystudzi się i nie będzie się kruszyć przy krojeniu.

Zamiast lukru królewskiego możemy zrobić ganasz z białej czekolady lub polewę z roztopionej czekolady, niekoniecznie białej. Możemy też udekorować wierzch ciasta kremem.

Przepis pochodzi z e-booka Mariety Mareckiej „ŚwiętuJemy".

E-book Mariety Mareckiej 'ŚwiętuJemy';  marietamarecka.pl
E-book Mariety Mareckiej 'ŚwiętuJemy'; marietamarecka.pl mat. prasowy