Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Moczenie gruszek: 12 godzin
Kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami - składniki
250 g suszonych gruszek ze skórką (lub jabłek)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
500 g boczku
sól
ok. 1 kg ziemniaków
150 g suszonych śliwek
pieprz
Do podania:
150 ml gęstej śmietany
Kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami - przygotowanie
Suszone gruszki zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc.
Masło roztapiamy w dużym garnku, dodajemy do niego cukier, mieszamy, aby się lekko skarmelizował. Gruszki wraz z wodą, w której się moczyły, przekładamy do garnka, w którym karmelizował się cukier, dokładamy boczek i łyżeczkę soli. Garnek przykrywamy. Gotujemy mięso na wolnym ogniu ok. godziny. W czasie gotowania sprawdzamy, czy w naczyniu znajduje się wystarczająca ilość płynu, i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody.
Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki, dodajemy do garnka wraz ze śliwkami i w razie potrzeby dolewamy 100 ml wody. Gotujemy 20-25 minut.
Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, wyjmujemy boczek, kroimy go w dużą kostkę i z powrotem przekładamy do garnka, delikatnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą.
Tak przygotowaną potrawę podajemy bezpośrednio w garnku lub przekładamy ją do ładnej brytfanki, zapiekamy 10 minut w 180 st. i podajemy na stół w brytfance. Do potrawy podajemy w osobnej miseczce kwaśną śmietanę.