Wigilijna kapusta z grzybami

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 2 godz.
Oczekiwanie: do 3 godz.

200 g suszonych grzybów
2 cebule
100 ml oleju rzepakowego
800 g kapusty kiszonej
sól, pieprz, cukier

Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny. Gotujemy je 30-40 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Osaczamy i kroimy w drobną kostkę.

Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, dodajemy grzyby i wszystko podsmażamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie ok. godziny. Odsączamy ją na sicie i mieszamy z grzybami oraz cebulą. Podsmażamy wszystko razem i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Filet z karpia na kapuście z grzybami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godz.

2 filety karpia
sól, pieprz
czosnek
skórka otarta z cytryny
50 ml oleju rzepakowego
mąka kukurydziana lub ryżowa

Filety oczyszczamy z łusek i myjemy karpia pod bieżącą wodą, osuszamy w ręczniku papierowym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek i skórkę otartą z cytryny. Odstawiamy na minimum 2 godziny.

Na patelni podgrzewamy olej. Filety z ryby kroimy na płaty długości ok. 5 cm panierujemy w mące kukurydzianej lub ryżowej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar oleju.

Podajemy, np. na kapuście z grzybami.