Dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Ratatouille (Ratatuj) - składniki
3 bakłażany
sól
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 różnokolorowe papryki
4 średniej wielkości cukinie
4 dojrzałe pomidory
oliwa do smażenia
świeżo zmielony pieprz
łyżka natki pietruszki
łyżka ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżego tymianku
Ratatouille (Ratatuj) - przygotowanie
Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by puściły sok. Plastry spłukujemy, osuszamy, bakłażany kroimy w grubą kostkę. Czosnek i cebule obieramy – cebule kroimy w półtalarki, a czosnek w plasterki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie kroimy strąki w paski. Cukinie myjemy, kroimy w grube półtalarki. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, przekładamy do dużego rondla i przykrywamy.
Na tę samą patelnię dolewamy nieco oliwy, wrzucamy bakłażana i smażymy, aż będzie miękki i lekko się przyrumieni. Przekładamy go do rondla z cebulą i czosnkiem.
Na patelnię wsypujemy paprykę, gdy nieco zmięknie, ale pozostanie chrupiąca, przekładamy do rondla i podsmażamy teraz cukinię. Gdy się zezłoci, dodajemy pomidory, natkę, zioła prowansalskie i dusimy 3-4 minuty, przekładamy do rondla. Warzywa mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy 2-3 gałązki tymianku. Rondel stawiamy na ogniu, przykrywamy i dusimy 8-10 minut. Gałązki wyjmujemy. Danie serwujemy w rondlu, posypując je wcześniej resztką listków tymianku. Podajemy z bagietką lub wiejskim chlebem.