Dla 8 osób
Przygotowanie: 70 minut
Paella z kurczakiem i krewetkami - składniki
2 cebule
5 ząbków czosnku
oliwa
kiełbasa chorizo (ok. 200 g)
1 kg piersi kurczaka (mogą być też udka)
sól, biały pieprz
zielona papryka i papryczka chili
2 cytryny
600 g ryżu do paelli (do kupienia w supermarketach, w internecie) albo ryżu arborio
125 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
2 l bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
16 krewetek tygrysich oczyszczonych z jelit – mogą być z ogonkami (instrukcję czyszczenia krewetek znajdziesz tu)
Paella z kurczakiem i krewetkami - przygotowanie
Cebule obieramy, siekamy. Czosnek obieramy i tniemy w plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pierś kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy w plasterki. Cytryny szorujemy.
Na dnie głębokiej patelni lub rondla, który jest przystosowany do tego, by wstawić go do piekarnika, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i krótko obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Do mięsa dorzucamy chorizo, czosnek, cebulę, paprykę i chwilę smażymy, mieszając i uważając, by nie przypalić czosnku oraz chorizo.
Do rondla wsypujemy 600 g suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy połówkę cytryny pokrojoną na małe kawałeczki, wlewamy sok z drugiej połowy i wino, mieszamy, żeby wino odparowało. Dodajemy kurkumę (lub szafran) i pokrojoną chili wraz z nasionkami.
Do ryżu dolewamy bulion lub wodę. Płyn powinien zakrywać cały ryż i sięgać ok. 2 cm ponad potrawę. Paellę doprawiamy solą, białym pieprzem, ostatni raz mieszamy i zagotowujemy.
Patelnię szczelnie przykrywamy folią aluminiową i na małym ogniu dusimy 10-12 minut*. Po tym czasie odkrywamy paellę, układamy na niej krewetki, przykrywamy folią i gotujemy ok. 6 minut. Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy przykrytą potrawę na 2-4 minuty, żeby odpoczęła. Gotową paellę skrapiamy sokiem z połowy cytryny i dekorujemy resztą cytryny. Posypujemy kolendrą oraz skrapiamy oliwą.
*Paellę możemy też upiec. Po zagotowaniu bulionu garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. na 25-30 minut. Potem na wierzchu potrawy układamy krewetki i dopiekamy pod przykryciem 5 minut.