Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Kaszotto z burakami - składniki
4 średniej wielkości buraki
2 niewielkie piersi kurczaka*
łyżeczka oleju rzepakowego
sól
4 łyżki masła
2 cebule
2 cm świeżego imbiru
3-4 liście buraka liściowego (mangoldu) lub jarmużu
360 g pęczaku (ok. 2 szklanki)
1 i 1/2-2 l bulionu warzywnego lub mięsnego*
200 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 łyżeczki świeżych listków
pieprz
ostry ser do posypania, np. parmezan
Kaszotto z burakami - przygotowanie
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 30 minut w 180 st.
Piersi kurczaka płuczemy, dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, solimy, mieszamy i dokładnie obsmażamy na patelni, odstawiamy.
Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w półplasterki lub na małe kawałki. Cebule i imbir obieramy, kroimy w kosteczkę. Liście buraka lub jarmużu myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, odstawiamy.
W dużym szerokim garnku o grubym dnie roztapiamy 3 łyżki masła i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kaszę i mieszając, chwilę podsmażamy. Do garnka dorzucamy posiekany imbir, buraki i chwilę podsmażamy, mieszając. Doprawiamy suszonym tymiankiem (jeśli mamy świeży, dodajemy go później), solą i pieprzem.
Wlewamy do garnka wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Kiedy pęczak wchłonie płyn, zaczynamy dolewać chochlą bulion, dodając następną jego porcję, gdy kasza wchłonie poprzednią. Cały czas mieszając, gotujemy w ten sposób kaszotto na małym ogniu ok. 40 minut.
Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i liście buraka lub jarmużu. Podgrzewamy 2 minuty, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, dorzucamy pozostałe masło i mieszamy. Podajemy posypane tartym serem.
*Jeśli chcemy, żeby danie było wegetariańskie, pomińmy w przepisie kurczaka oraz do kaszy wykorzystajmy bulion warzywny.