Na 12 porcji
Przygotowanie i schładzanie 4 godziny
Sernik na kruchym spodzie - składniki
CIASTO:
260 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
150 g masła
50 g rozpuszczonej ostudzonej czekolady
MASA SEROWA:
1 kg półtłustego twarogu
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
budyń waniliowy lub śmietankowy (ok. 65 g)
200 g cukru
laska wanilii
Sernik na kruchym spodzie - przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy przez godzinę w zamrażarce.
Twaróg mielemy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa (przez najdrobniejsze sitko). Żółtka oddzielamy od białek. Do twarogu dodajemy żółtka, sok z cytryny, budyń, cukier i całość dokładnie miksujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy nasionka i dodajemy do masy sernikowej, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Połowę schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, ciastem posypujemy spód blaszki, lekko dociskamy ciasto. Wylewamy na nie masę serową, a następnie ścieramy na nią drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.