Dla 4-6 osób
Moczenie i przygotowanie 12 godzin i 40 minut
Oczekiwanie 2-3 dni

Śledzie ze śliwkami i migdałami - składniki

200 g suszonych śliwek bez pestek
20 obranych migdałów
cukier
pieprz
olej
sok z cytryny (opcjonalnie)
500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)
mleko (opcjonalnie)

Śledzie ze śliwkami i migdałami - przygotowanie

Śliwki moczymy w wodzie i rozgotowujemy na gęsty sos. Następnie przecieramy je przez sito lub miksujemy. Migdały kroimy w płatki i dodajemy do przetartych śliwek.

Sos doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy kilka łyżek oleju. Jeśli jest za mało kwaśny, dodajemy sok z cytryny.

Jeśli mamy śledzie z beczki (solone), moczymy je w mleku przez noc. Filety kroimy na porcje (ok. 4 cm). Układamy ciasno w słoiku, przekładając sosem śliwkowym.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na 2-3 dni.