Na 30 porcji 
Przygotowanie 60 minut

Keks z marcepanem - składniki

250 g mąki
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia
250 g masła
200 g drobnego cukru
5 dużych jajek
łyżka ekstraktu z wanilii
500 g bakalii: rodzynki, figi, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy, suszona żurawina itp.
masło i mąka do formy
400 g masy marcepanowej
garść świeżej żurawiny (opcjonalnie)
gałązki rozmarynu do dekoracji (opcjonalnie)

Keks z marcepanem - przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia do miski. Masło ucieramy na puszystą masę. Ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno. 1/3 piany dodajemy do masy, mieszamy, potem dodajemy pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie (możemy je wcześniej oprószyć mąką). Masę wykładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.

Pieczemy w 180 st. ok. 40 minut. Studzimy. Marcepan dzielimy na pół, wałkujemy na kształt keksu. Układamy na obydwu ciastach. Dekorujemy żurawiną i gałązkami rozmarynu (opcjonalnie).