Dla 4 osób
Przygotowanie 50 minut
Grzybowa z żurawiną - składniki
2 ziemniaki
2 marchewki
cebula
2 łyżki oleju
listek laurowy
500 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz
500 g mieszanych grzybów (mogą być mrożone)
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany do zupy
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanej natki
Grzybowa z żurawiną - przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy na nim cebulę na złoty kolor. Dodajemy ziemniaki, marchewki i listek laurowy, zalewamy bulionem i gotujemy 12-15 minut. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Grzyby rozmrażamy, duże kroimy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i smażymy na nim grzyby 3-5 minut. Posypujemy mąką, smażymy przez chwilę. Grzyby dodajemy do bulionu, gotujemy jeszcze 15 minut.
Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dorzucamy żurawinę i odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy natką.