Na 20 porcji
Przygotowanie 3 godziny
Pasztet z królikiem - składniki
1 kg mięsa królika
2 liście laurowe
100 g podgardla
100 g boczku
250 g łopatki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
łyżeczka suszonego tymianku i suszonego rozmarynu
200 ml białego wytrawnego wina
czerstwa kajzerka
2 garście obranych pistacji
4 jajka
masło do formy
Pasztet z królikiem - przygotowanie
Mięso królika kroimy na nieduże kawałki, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości (40-50 minut).
Studzimy, oddzielamy mięso od kości. Wywar z gotowania przecedzamy i odstawiamy.
Podgardle i boczek kroimy, wkładamy do rozgrzanego rondla i smażymy na małym ogniu, by tłuszcz się wytopił. Dodajemy drobno pokrojoną łopatkę, mieszamy, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane cebule, czosnek, mieszając, smażymy 2-3 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wlewamy wino i dusimy bez przykrycia do miękkości (30-40 minut).
Dodajemy mięso królika i rozdrobnioną kajzerkę, mieszamy, studzimy. Trzykrotnie mielemy w maszynce o drobnych oczkach. Do masy dodajemy garści pistacji, roztrzepane jajka i starannie wyrabiamy ręką. Doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do natłuszczonych masłem 2 keksówek, posypujemy pozostałymi pistacjami.
Każdą formę starannie owijamy podwójną warstwą folii aluminiowej, keksówki wstawiamy do większej formy i wlewamy tyle gorącej wody, by sięgała połowy wysokości foremek z pasztetem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. i pieczemy 65-75 minut.