Dla 6 osób
Przygotowanie i oczekiwanie 13 godzin
Kutia - składniki
190 g pszenicy (bez łusek)
130 g niebieskiego maku
50 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g suszonych moreli
inne bakalie, np. po 4 daktyle i figi (opcjonalnie)
laska wanilii
150 ml płynnego miodu
1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30-proc. do polania (opcjonalnie)
Kutia - przygotowanie
Pszenicę płuczemy, moczymy przez noc w zimnej wodzie. Zalewamy 2 litrami wrzątku, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem godzinę (ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane). Odcedzamy, studzimy.
Mak płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, raz zagotowujemy i odstawiamy na 5 godzin. Osączamy, mielemy 2-3 razy przez sitko o drobnych oczkach.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, moczymy 20 minut. Osączamy. Orzechy lekko prażymy, siekamy. Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, siekamy. Jeżeli dodajemy daktyle i figi, kroimy je w paseczki. Laskę wanilii rozcinamy, czubkiem noża wybieramy ziarenka.
Mieszamy pszenicę, mak, miód i wszystkie bakalie. Polewamy śmietanką (opcjonalnie).