Na formę 24 na 28 cm
Przygotowanie: 70 minut
Jabłkowe blondie - składniki
2-3 jabłka
150 g białej czekolady
2 duże jajka
150 g oleju
260 g mąki
100 g cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Jabłkowe blondie - przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. 100 g czekolady topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy i studzimy. 50 g czekolady siekamy na drobne kawałki.
W misce mieszamy 2 jajka z olejem.
W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól. Dodajemy jajka wymieszane z olejem, ciepłą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Na koniec wrzucamy pokrojone jabłka, kawałki białej czekolady i mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40-45 minut w 180 st. Studzimy i kroimy na kawałki.