Na 24-32 ciastka
Przygotowanie i schładzanie: 90 minut

Jabłka w cieście serowym - składniki

po 250 g twarogu, mąki i masła
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4-5 jabłek
sok z cytryny
cukier puder do posypania

Jabłka w cieście serowym - przygotowanie

Twaróg dwukrotnie mielemy. Mąkę przesiewamy na blat i mieszamy z cukrem waniliowym oraz solą. Dodajemy masło, siekamy je, dorzucamy ser, rozdrabniamy go nożem i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki minimum na pół godziny.

W tym czasie jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, by nie z ściemniały.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, by się nie ogrzewała, drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy, kształtując z niego prostokątny placek o grubości około 2 milimetrów, i kroimy najpierw w szerokie pasy, a potem w trójkąty takiej wielkości, by zmieścił się na nim kawałek jabłka. Każdy trójkąt możemy 2-3 razy pionowo naciąć, żeby podczas pieczenia powstał na ciastku dekoracyjny ażur. Na każdym trójkącie kładziemy kawałek jabłka, zawijamy i lekko dociskamy, by ciastko się skleiło. Tak samo przygotowujemy drugą porcję ciastek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciastka tak, by łączenie ciasta znalazło się na spodzie, i pieczemy ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe zawijaski posypujemy cukrem pudrem.