Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pieczone jabłka z nutą goździków z bakaliami - składniki
4 twarde jabłka (winne, deserowe)
Nadzienie:
8 łyżek płatków owsianych
łyżka suszonej żurawiny
łyżka rodzynek
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki soku z pomarańczy
8 łyżeczek płynnego miodu
3 łyżki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
Pieczone jabłka z nutą goździków z bakaliami - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Jabłka myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy. Delikatnie wydrążamy z owoców gniazda nasienne wraz z warstwą miąższu, uważając, żeby nie przeciąć skórki i dna. Wydrążoną część jabłka (bez gniazda) siekamy.
Na nadzienie w miseczce mieszamy płatki owsiane z żurawiną, rodzynkami, goździkami, sokiem z pomarańczy i pokrojonymi jabłkami. Orzechy grubo siekamy.
W naczyniu żaroodpornym ustawiamy jabłka. Do wydrążonych owoców wlewamy po łyżeczce miodu i wkładamy masę bakaliową-jabłkową. Wierzchy posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy nadzienie kolejnymi łyżeczkami miodu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, sprawdzając pod koniec, czy jabłko jest upieczone, lekko nakłuwając je patyczkiem – jeśli łatwo wchodzi, to deser jest gotowy, jeżeli nie, dopiekamy jeszcze przez kilka minut.
Jabłka możemy podać z jogurtem greckim.