Na 4-6 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Schładzanie ciasta: 45 minut
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem - składniki
Ciasto:
140 g mąki orkiszowej drobno mielonej
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki kardamonu
100 g zimnego masła
Nadzienie:
2 jabłka
2-3 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki masła
Karmel:
200 g drobnego cukru
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem - przygotowanie
Na ciasto mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier, sól, kardamon oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy nożem masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Łączymy składniki, krótko je zagniatając – jeśli ciasto nie chce się zlepiać, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
Na nadzienie jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z limonki, żeby zachowały jasny kolor, posypujemy cukrem i kardamonem, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką. Rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 35 cm – w razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Na środku układamy na zakładkę plasterki jabłka, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Masło roztapiamy w rondelku i za pomocą pędzelka smarujemy nim jabłka. Zawijamy brzegi ciasta na owoce (możemy sobie pomagać, podważając je łopatką). Pieczemy 35-40 minut.
Na karmel na patelni podgrzewamy cukier z 3 łyżkami wody, aż zacznie się topić. Podgrzewamy dalej, lekko poruszając patelnią, aż syrop zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Płynnym karmelem polewamy ciasto. Deser podajemy np. z kulką lodów.