Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Castagnaccio – bardzo prosty placek z Toskanii - składniki

garść orzeszków piniowych
200 g orzechów włoskich
garść rodzynek
250 g mąki kasztanowej
ok. 400 ml ciepłej wody
100 ml oliwy
łyżka igiełek rozmarynu

Castagnaccio – bardzo prosty placek z Toskanii - przygotowanie

Rodzynki, orzechy włoskie i piniowe moczymy 10 minut w ciepłej wodzie, odsączamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ją z wodą, otrzymamy ciasto płynne jak śmietana. Okrągłą formę na tartę natłuszczamy oliwą. Wlewamy ciasto. Wkładamy orzechy i rodzynki, posypujemy rozmarynem. Polewamy resztą oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę i pieczemy 30 minut. Studzimy i podajemy.