Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Castagnaccio – bardzo prosty placek z Toskanii - składniki
garść orzeszków piniowych
200 g orzechów włoskich
garść rodzynek
250 g mąki kasztanowej
ok. 400 ml ciepłej wody
100 ml oliwy
łyżka igiełek rozmarynu
Castagnaccio – bardzo prosty placek z Toskanii - przygotowanie
Rodzynki, orzechy włoskie i piniowe moczymy 10 minut w ciepłej wodzie, odsączamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ją z wodą, otrzymamy ciasto płynne jak śmietana. Okrągłą formę na tartę natłuszczamy oliwą. Wlewamy ciasto. Wkładamy orzechy i rodzynki, posypujemy rozmarynem. Polewamy resztą oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę i pieczemy 30 minut. Studzimy i podajemy.
Można kupić w większości sklepów z tzw. zdrową, bio- lub eko- żywnością lub znaleźć na takich półkach w lepszych supermarketach i delikatesach.
Tylko przedrożona ekościema?Normalnej nie ma?
to jest kuchnia biednych ludzi, taka właśnie jest kuchnia Toskanii, fasola, pszenica samopsza (farro), warzywa, mąka z kasztanów, prawie w ogóle mięsa (mam kolegę który urodził się w okolicach miasta Lucca i tak gotowali jego dziadkowie)
widziałam w Auchanie
"Nie-bio" np. na swiat - orkiszu. pl. Wychodzi po 42 zł za kilo.
Bio - np. na ekogram. pl wychodzi po 70 zł za kilo.
Czepiasz się, mam lat 50+ , mieszkam w wiosce i jutro jadę po mąkę kasztanowa, żeby wypróbować ten przepis.
No ale ja jestem urodzona w Warszawie, to pewnie dlatego ; )
Jeśli masz ochotę na ten placek (i stać Ciebie na internet i na prenumeratę GW) to nie marudź tylko poszukaj w necie i zamów mąkę
To jest kuchnia biednych ludzi z Włoch. Prosty przepis z rzeczy, które we Włoszech rosną w ogrodzie. Jak u nas placek z jabłkami.