Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Szybki dhal z dyniowym tadka – składniki:

  • 1/2 średniej dyni hokkaido (ok. 500 g)
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 3 łyżki oliwy plus do podania
  • cebula
  • łyżka startego imbiru
  • łyżeczka miodu
  • łyżka indyjskiego curry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól

Jak zrobić szybki dhal z dyniowym tadka:

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy pod przykryciem w 1,5 l wody z łyżeczką soli.

2. Dynię kroimy w drobną kostkę.

3. Na oliwie przesmażamy posoloną cebulę z imbirem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy przyprawy, koncentrat, miód i karmelizujemy 2-4 minuty.

4. Dodajemy dynię i przesmażamy kolejne 2-4 minuty. Podlewamy warzywa 3 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.

5. Miksujemy na pastę, zostawiając 4 łyżki do podania.

6. Pastę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Gorący dhal dekorujemy resztą dyniowego tadka.