Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Szybki dhal z dyniowym tadka – składniki:
- 1/2 średniej dyni hokkaido (ok. 500 g)
- 400 g czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 3 łyżki oliwy plus do podania
- cebula
- łyżka startego imbiru
- łyżeczka miodu
- łyżka indyjskiego curry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
Jak zrobić szybki dhal z dyniowym tadka:
1. Soczewicę płuczemy i gotujemy pod przykryciem w 1,5 l wody z łyżeczką soli.
2. Dynię kroimy w drobną kostkę.
3. Na oliwie przesmażamy posoloną cebulę z imbirem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy przyprawy, koncentrat, miód i karmelizujemy 2-4 minuty.
4. Dodajemy dynię i przesmażamy kolejne 2-4 minuty. Podlewamy warzywa 3 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.
5. Miksujemy na pastę, zostawiając 4 łyżki do podania.
6. Pastę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Gorący dhal dekorujemy resztą dyniowego tadka.