Dla 6 osób • Przygotowanie: 2 i 1/2 godziny • Oczekiwanie: 30 minut
Angielski pie (paj) z wołowiną, grzybami i piwem - składniki
Ciasto:
400 g mąki
1/2 łyżeczki soli
4 gałązki rozmarynu, drobno posiekane
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
100 ml lodowatej wody
Nadzienie:
500 g dobrego mięsa wołowego pokrojonego w grubą kostkę
(np. łopatka lub rostbef)
2 łyżki mąki
sól
pieprz
łyżka oliwy
cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
500 g grzybów leśnych lub pieczarek pokrojonych w ćwiartki
300 ml ciemnego piwa
300 ml bulionu wołowego
liść laurowy
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżeczka masła do wysmarowania formy
jajko do posmarowania ciasta
Angielski pie (paj) z wołowiną, grzybami i piwem - przygotowanie
Na nadzienie pokrojoną w kostkę wołowinę obtaczamy w mące z dodatkiem soli i pieprzu. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wkładamy mięso i rumienimy je ze wszystkich stron. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy. Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodajemy pokrojone w ćwiartki grzyby, smażymy 5 minut, następnie przesmażone kawałki mięsa. Wlewamy piwo i bulion, do tego liść laurowy, musztardę, sól i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 90 minut, aż mięso zmięknie. Studzimy.
Na ciasto mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i posiekanym rozmarynem. Dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w palcach razem z mąką. Dolewamy lodowatą wodę, całość energicznie zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Okrągłą formę o średnicy
18 cm natłuszczamy. Stolnicę podsypujemy mąką. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Spód i brzegi formy wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wypełniamy wystudzonym nadzieniem. Resztę ciasta rozwałkowujemy. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy nadzienie ciastem, szczelnie zlepiając brzegi. W środku nacinamy okrągły otwór, żeby para mogła uchodzić. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 45 minut – ciasto powinno być złociste, a nadzienie gorące. Przed podaniem studzimy 30 minut.