Na 20 pasztecików • Przygotowanie: 30 minut

Pikantne paszteciki z jagnięciną - składniki

300 g ciasta francuskiego

jajko do posmarowania

2 łyżeczki nasion kuminu do posypania

Nadzienie:

500 g mielonej jagnięciny

2 jajka

pęczek kolendry drobno posiekany

mała cebula drobno posiekana

łyżeczka mielonego kuminu

2 łyżeczki płatków chili

szczypta soli

Sos jogurtowo-miętowy:

150 ml jogurtu greckiego

4 posiekane łodyżki mięty

szczypta soli

Pikantne paszteciki z jagnięciną - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Na nadzienie w dużej misce mieszamy mieloną jagnięcinę z jajkami, kolendrą, posiekaną cebulą, kuminem, chili i solą.

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 2 części. Na każdej z nich wykładamy nadzienie, bliżej jednego brzegu. Brzeg smarujemy odrobiną wody. Nakładamy ciasto na nadzienie i zlepiamy, tworząc roladę. Kroimy na kawałki.

Paszteciki układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kuminem. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Na sos w miseczce mieszamy wszystkie składniki.

Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.

Gorące paszteciki podajemy z sosem.