Na 20 pasztecików • Przygotowanie: 30 minut
Pikantne paszteciki z jagnięciną - składniki
300 g ciasta francuskiego
jajko do posmarowania
2 łyżeczki nasion kuminu do posypania
Nadzienie:
500 g mielonej jagnięciny
2 jajka
pęczek kolendry drobno posiekany
mała cebula drobno posiekana
łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżeczki płatków chili
szczypta soli
Sos jogurtowo-miętowy:
150 ml jogurtu greckiego
4 posiekane łodyżki mięty
szczypta soli
Pikantne paszteciki z jagnięciną - przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na nadzienie w dużej misce mieszamy mieloną jagnięcinę z jajkami, kolendrą, posiekaną cebulą, kuminem, chili i solą.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 2 części. Na każdej z nich wykładamy nadzienie, bliżej jednego brzegu. Brzeg smarujemy odrobiną wody. Nakładamy ciasto na nadzienie i zlepiamy, tworząc roladę. Kroimy na kawałki.
Paszteciki układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kuminem. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Na sos w miseczce mieszamy wszystkie składniki.
Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce.
Gorące paszteciki podajemy z sosem.