Na jeden słoik

Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: do 3 tygodni

Kiszone rzodkiewki - składniki

2-3 pęczki drobnych rzodkiewek

litr wody

łyżka soli morskiej

po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, gorczycy, czarnego pieprzu

kilka liści limonki kaffir

2-3 obrane ząbki czosnku

5 łyżek zalewy z innej kiszonki (u mnie: z kiszonych cytryn lub ogórków)

Kiszone rzodkiewki - przygotowanie

Odcinamy rzodkiewki od natki i usuwamy ogonki. Dokładnie szorujemy rzodkiewki.

Na solankę we wrzątku rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystudzenia.

Myjemy i suszymy słoik wraz z pokrywką (nie musi być wyparzony).

Do słoika wrzucamy rzodkiewki, przyprawy i ząbki czosnku. Dociskamy. Zawartość słoika zalewamy przygotowaną wcześniej wystudzoną wodą z solą. Dodajemy zalewę z innej kiszonki.

Dociskamy rzodkiewki w słoiku małym spodkiem albo innym naczynkiem, tak by nie wypływały ponad taflę wody. Spodek możemy dodatkowo dociążyć np. małym słoikiem wypełnionym wodą lub piaskiem.

Zamykamy i odstawiamy słoik w ciemne miejsce na co najmniej 6-7 dni (ja wstawiam kiszonki do piwnicy). Codziennie otwieramy słoik na kilka sekund, by uszło z niego powietrze. Jeżeli wypełniamy słoik wodą po krawędź, zawartość może z początku kipieć, dlatego warto ustawić słoik na talerzu. Gotową kiszonkę przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy.

• Rzodkiewki warto odstawić nawet na 3 tygodnie. Gotowe do jedzenia są już po 4-5 dniach, ale kiszone dłużej miękną bardziej, zyskują intensywny różowy kolor, a ich smak nabiera głębi. Ząbki czosnku ukiszone z rzodkiewkami są również bardzo smaczne.