Na jeden słoik
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: do 3 tygodni
Kiszone rzodkiewki - składniki
2-3 pęczki drobnych rzodkiewek
litr wody
łyżka soli morskiej
po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, gorczycy, czarnego pieprzu
kilka liści limonki kaffir
2-3 obrane ząbki czosnku
5 łyżek zalewy z innej kiszonki (u mnie: z kiszonych cytryn lub ogórków)
Kiszone rzodkiewki - przygotowanie
Odcinamy rzodkiewki od natki i usuwamy ogonki. Dokładnie szorujemy rzodkiewki.
Na solankę we wrzątku rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystudzenia.
Myjemy i suszymy słoik wraz z pokrywką (nie musi być wyparzony).
Do słoika wrzucamy rzodkiewki, przyprawy i ząbki czosnku. Dociskamy. Zawartość słoika zalewamy przygotowaną wcześniej wystudzoną wodą z solą. Dodajemy zalewę z innej kiszonki.
Dociskamy rzodkiewki w słoiku małym spodkiem albo innym naczynkiem, tak by nie wypływały ponad taflę wody. Spodek możemy dodatkowo dociążyć np. małym słoikiem wypełnionym wodą lub piaskiem.
Zamykamy i odstawiamy słoik w ciemne miejsce na co najmniej 6-7 dni (ja wstawiam kiszonki do piwnicy). Codziennie otwieramy słoik na kilka sekund, by uszło z niego powietrze. Jeżeli wypełniamy słoik wodą po krawędź, zawartość może z początku kipieć, dlatego warto ustawić słoik na talerzu. Gotową kiszonkę przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy.
• Rzodkiewki warto odstawić nawet na 3 tygodnie. Gotowe do jedzenia są już po 4-5 dniach, ale kiszone dłużej miękną bardziej, zyskują intensywny różowy kolor, a ich smak nabiera głębi. Ząbki czosnku ukiszone z rzodkiewkami są również bardzo smaczne.