Na jeden słoik (2-litrowy) • Przygotowanie: 30 minut • Oczekiwanie: tydzień
Kiszone patisony - składniki
ok. 1 i 1/2 kg minipatisonów
(w zależności od pojemności słoika)
2 litry wody
2 łyżki soli morskiej
2 łyżeczki białej gorczycy
łyżeczka białego pieprzu Penja
łyżeczka owoców ziela angielskiego
łyżeczka owoców czarnego pieprzu
liście chrzanu
kawałek kłącza chrzanu
koper
3 obrane ząbki czosnku
10-12 łyżek zalewy z innej kiszonki (u mnie z kiszonych cytryn lub ogórków)
Kiszone patisony - przygotowanie
Myjemy patisony. Możemy je ukisić w całości, pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Na solankę: we wrzątku rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystudzenia. Myjemy i suszymy słoik wraz z pokrywką (nie musi być wyparzony).
Układamy patisony ciasno w słoiku, dodajemy wszystkie przyprawy, liście, chrzan, koper i ząbki czosnku.
Zalewamy przygotowaną wcześniej wystudzoną wodą z solą. Dolewamy zalewę z kiszonych cytryn albo z kiszonych ogórków.
Dociskamy patisony w słoiku małym spodkiem albo innym naczynkiem, tak by nie wypływały ponad taflę wody. Spodek możemy dodatkowo dociążyć, np. małym słoikiem wypełnionym wodą lub piaskiem.
Zamykamy i odstawiamy słoik w ciemne miejsce na co najmniej 7 dni. Codziennie otwieramy go na kilka sekund, by uszło zeń powietrze. Jeżeli wypełnimy słoik wodą po krawędź, zawartość może z początku kipieć, dlatego warto ustawić słoik na talerzu.
Gotową kiszonkę przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy.