Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatu - składniki

3 buraki średniej wielkości
30 g orzechów laskowych
główka cykorii

mała czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
50 g pokruszonej fety
pestki z małego granatu
Sos:
4 łyżki melasy z granatów
4 łyżki oliwy
sok z małej pomarańczy
sól i pieprz

Sałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatu - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Nieobrane buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.

Wszystkie składniki sosu mieszamy widelcem w miseczce. Na dużym półmisku układamy liście cykorii, buraki i pokrojoną w pióra cebulę. Posypujemy fetą, granatem i orzechami laskowymi. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy.

Przepis: Karolina Wiercigroch