Na jeden słoik
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 tygodnie
Kiszone buraki Chioggia - składniki
pęczek małych młodych buraków Chioggia lub dowolnej innej odmiany (ok. 500 g)
litr wody
łyżka soli morskiej
laska cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion kardamonu
papryczka piri-piri (lub chili)
liście chrzanu
koper
1-2 obrane ząbki czosnku
5 łyżek zalewy z innej kiszonki
Kiszone buraki Chioggia - przygotowanie
Starannie szorujemy buraki, odcinamy ewentualne stwardniałe końce. Najmniejsze sztuki zostawiamy w całości, średnie kroimy na pół.
Na solankę we wrzątku rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystudzenia.
Myjemy i dokładnie suszymy słoik wraz z pokrywką (nie musi być wyparzony).
Wypełniamy słoik burakami, układając je możliwie ciasno. Dodajemy do słoika wszystkie przyprawy, liście, koper i ząbki czosnku.
Zalewamy przygotowaną wcześniej wystudzoną wodą z solą, po czym dodajemy zalewę z kiszonych cytryn lub ogórków.
Dociskamy buraki w słoiku małym spodkiem albo innym naczynkiem tak, by nie wypływały ponad taflę wody. Spodek możemy dodatkowo dociążyć, np. małym słoikiem wypełnionym wodą lub piaskiem.
Zamykamy i odstawiamy słoik w ciemne miejsce na 14 dni lub dłużej (ja na pierwsze 2 dni odstawiam buraki w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam je do chłodnej piwnicy). Codziennie otwieramy słoik na kilka sekund, by uszło z niego powietrze.
Jeżeli wypełnimy słoik wodą po krawędź, zawartość może z początku kipieć, dlatego warto ustawić słoik na talerzu. Gotową kiszonkę przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy.