Na 12 pączków
Przygotowanie: 45 minut
Pieczone dyniowe donuty z cukrem cynamonowym – składniki:
Na donuty:
- 110-120 g purée z dyni (ok. surowej 400 g dyni)*
- 175 ml mleka
- 30 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 225 g mąki
- 60 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- masło do posmarowania formy
Do dekoracji:
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
Jak zrobić pieczone dyniowe donuty z cukrem cynamonowym:
1. Na purée dynię oczyszczamy, kroimy na kawałki i pieczemy na pergaminie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. tak długo, aż będzie miękka (miękkość dyni sprawdzamy drewnianym patyczkiem – bez oporu powinien wchodzić w miąższ), następnie studzimy i blendujemy na gładkie purée.
2. W jednej misce łączymy dynię z mlekiem, olejem i jajkami. W drugiej dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę do donutów smarujemy masłem.
4. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy, aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy – możemy użyć rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 10 minut, aż drewniany patyczek włożony w środek ciastka będzie suchy. Donuty wyjmujemy z piekarnika oraz z formy i studzimy.
5. Na dekorację w miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i wlewamy do drugiej miseczki. Miseczki powinny być większe niż upieczone ciastka.
6. Ostudzone donuty zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze cynamonowym.