Na 12 pączków
Przygotowanie: 45 minut

Pieczone dyniowe donuty z cukrem cynamonowym – składniki:

Na donuty:

  • 110-120 g purée z dyni (ok. surowej 400 g dyni)*
  • 175 ml mleka
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 225 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • masło do posmarowania formy

Do dekoracji:

  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła

Jak zrobić pieczone dyniowe donuty z cukrem cynamonowym:

1. Na purée dynię oczyszczamy, kroimy na kawałki i pieczemy na pergaminie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. tak długo, aż będzie miękka (miękkość dyni sprawdzamy drewnianym patyczkiem – bez oporu powinien wchodzić w miąższ), następnie studzimy i blendujemy na gładkie purée.

2. W jednej misce łączymy dynię z mlekiem, olejem i jajkami. W drugiej dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę do donutów smarujemy masłem.

4. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy, aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy – możemy użyć rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 10 minut, aż drewniany patyczek włożony w środek ciastka będzie suchy. Donuty wyjmujemy z piekarnika oraz z formy i studzimy.

5. Na dekorację w miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i wlewamy do drugiej miseczki. Miseczki powinny być większe niż upieczone ciastka.

6. Ostudzone donuty zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze cynamonowym.