Dla 12 porcji
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Tarta z białą czekoladą i granatem - składniki: 

160 g pokruszonych ciastek typu digestive
80 ml stopionego masła
170 g białej czekolady
160 ml śmietanki 36-proc.
30 g masła
skórka otarta z cytryny
pestki z 2-3 granatów

Tarta z białą czekoladą i granatem - jak przygotować:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Mieszamy pokruszone ciastka z masłem. Powstałą masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiekamy 10 minut na złoty kolor. Czekoladę siekamy w miseczce. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wlewamy ją do czekolady, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada się roztopi. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Gotową tartę posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu.