Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Kluski grysikowe - składniki:

200 g mąki kaszy manny
250 ml mleka
3-4 jajka
50 g masła
200 g mąki
sól
łyżka oleju

Kluski grysikowe - jak zrobić:

Kaszę mannę zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Starannie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, powoli dosypując mąkę wymieszaną ze?szczyptą soli. Nabieramy bokiem łyżki spore kawałki ciasta, wrzucamy je do posolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotujemy dwie minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Podajemy w rosole lub ze stopionym masłem wymieszanym z przyrumienioną tartą bułką.