Na 10 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym – składniki:

  • 40 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • łyżka miodu
  • 100 ml oleju
  • 300 g mąki
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka przyprawa do piernika: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, pieprzu i ziela angielskiego
  • laska wanilii
  • starta skórka z cytryny
  • 3 małe gruszki

Na sos:

  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 36-proc.

Jak przygotować ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym:

1. Mleko, cukier, jajka, miód, olej miksujemy.

2. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i kakao, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, dodając imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny.

3. Ciasto wlewamy na blaszkę keksówkę.

4. Gruszki obieramy, owoce oprószamy mąką i wciskamy w ciasto.

5. Pieczemy 50 minut w 180 st. W tym czasie przygotowujemy sos karmelowy.

6. Do szerokiego garnka lub na patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całej powierzchni dna.

7. Stawiamy na sporym ogniu i podgrzewamy bez mieszania przez kilka minut, aż cukier rozpuści się i stanie brązowy, należy uważać, żeby się nie spalił.

8. Wówczas zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści i połączy z karmelem.

9. Dodajemy śmietankę, wyłączamy ogień i mieszamy na jednolitą masę ok. pół minuty.

10. Zlewamy do słoiczka i studzimy.

11. Upieczone, wystudzone ciasto polewamy sosem.