Na 10 porcji
Przygotowanie: 70 minut
Ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym – składniki:
- 40 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 jaja
- łyżka miodu
- 100 ml oleju
- 300 g mąki
- łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka przyprawa do piernika: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, pieprzu i ziela angielskiego
- laska wanilii
- starta skórka z cytryny
- 3 małe gruszki
Na sos:
- 100 g cukru
- 20 g masła
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 36-proc.
Jak przygotować ciasto imbirowe z gruszkami i sosem karmelowym:
1. Mleko, cukier, jajka, miód, olej miksujemy.
2. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i kakao, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, dodając imbir, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny.
3. Ciasto wlewamy na blaszkę keksówkę.
4. Gruszki obieramy, owoce oprószamy mąką i wciskamy w ciasto.
5. Pieczemy 50 minut w 180 st. W tym czasie przygotowujemy sos karmelowy.
6. Do szerokiego garnka lub na patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy go po całej powierzchni dna.
7. Stawiamy na sporym ogniu i podgrzewamy bez mieszania przez kilka minut, aż cukier rozpuści się i stanie brązowy, należy uważać, żeby się nie spalił.
8. Wówczas zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści i połączy z karmelem.
9. Dodajemy śmietankę, wyłączamy ogień i mieszamy na jednolitą masę ok. pół minuty.
10. Zlewamy do słoiczka i studzimy.
11. Upieczone, wystudzone ciasto polewamy sosem.