Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami - składniki:
duży brokuł
sól
ok. 40 ciemnych winogron
1/2 ogórka
czerwona cebula
100 g majonezu
sok z cytryny
pieprz
60 g migdałów
Sałatka z brokułami, winogronami i migdałami - jak przygotować:
Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody lub gotujemy krótko na parze. Ważne, aby brokuły były al dente! Do miski wkładamy brokuły, umyte, przekrojone na pół winogrona, pokrojonego ogórka (usuwamy pestki), pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie mieszamy. W miseczce łączymy majonez z sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Posypujemy posiekanymi migdałami (wcześniej możemy je podprażyć na suchej patelni).
Sałatkę możemy posypać kawałkami przysmażonego wędzonego boczku.