Dla 8 osób
Przygotowanie: 100 minut
Ostre mole poblano z kurczakiem – składniki:
- kurczak o wadze ok. 2 kg (pokrojony na 8 porcji)
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- sól
Na sos mole:
- po 3-4 suszone papryki pasilla oraz chile mulato (do kupienia w internecie, ale zamiast chile mulato możemy też użyć 3-4 suszonych śliwek)
- oliwa do smażenia
- banan
- 50 g rodzynek
- posiekana cebula
- tortilla (pszenna lub kukurydziana)
- 1/2 kajzerki
- 150 g uprażonych na suchej patelni migdałów
- 50 g gorzkiej czekolady 70-proc.
- łyżeczka uprażonych nasionek kolendry
- 10 ząbków czosnku
- łyżeczka mielonego anyżu
- 1/4 łyżeczki goździków
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 20 g pestek wyjętych ze świeżej papryczki chili i uprażonych na suchej patelni
- 750 ml bulionu
Do podania:
- sezam
- natka lub świeża kolendra
Jak przygotować ostre mole poblano z kurczakiem:
1. Oczyszczonego kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kilka gałązek pietruszki i sól do smaku. Gotujemy, aż będzie miękki (40-50 minut), odstawiamy.
2. Papryki (i ew. śliwki) moczymy 15 minut w gorącej wodzie. Potem odkładamy i czekamy, aż przeschną.
3. Na niedużej ilości oliwy smażymy kolejno: banana, rodzynki, cebulę, pokruszoną tortillę i pokrojoną kajzerkę (po usmażeniu każdy składnik przekładamy do osobnego naczynia, a patelnię wycieramy i rozgrzewamy świeżą oliwę).
4. Wszystkie składniki mole, czyli banan, rodzynki, tortillę, kajzerkę, migdały, czekoladę, kolendrę, przyprawy, papryczki oraz bulion miksujemy w blenderze.
5. Sos przecieramy przez sitko do dużego garnka. Odmierzamy 750 ml przecedzonego wywaru, w którym gotował się kurczak, wlewamy do sosu, nie przerywając mieszania, wkładamy kurczaka i mieszając, gotujemy 3-4 minuty.
6. Gotowe danie rozkładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem.Podajemy z ryżem, udekorowane natką pietruszki lub kolendry.
Przepis: Enrique Solis, Jorge Martinez