Dla 8 osób
Przygotowanie: 100 minut

Ostre mole poblano z kurczakiem – składniki:

  • kurczak o wadze ok. 2 kg (pokrojony na 8 porcji)
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • sól

Na sos mole:

  • po 3-4 suszone papryki pasilla oraz chile mulato (do kupienia w internecie, ale zamiast chile mulato możemy też użyć 3-4 suszonych śliwek)
  • oliwa do smażenia
  • banan
  • 50 g rodzynek
  • posiekana cebula
  • tortilla (pszenna lub kukurydziana)
  • 1/2 kajzerki
  • 150 g uprażonych na suchej patelni migdałów
  • 50 g gorzkiej czekolady 70-proc.
  • łyżeczka uprażonych nasionek kolendry
  • 10 ząbków czosnku
  • łyżeczka mielonego anyżu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 20 g pestek wyjętych ze świeżej papryczki chili i uprażonych na suchej patelni
  • 750 ml bulionu

Do podania:

  • sezam
  • natka lub świeża kolendra

Jak przygotować ostre mole poblano z kurczakiem:

1. Oczyszczonego kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kilka gałązek pietruszki i sól do smaku. Gotujemy, aż będzie miękki (40-50 minut), odstawiamy.

2. Papryki (i ew. śliwki) moczymy 15 minut w gorącej wodzie. Potem odkładamy i czekamy, aż przeschną.

3. Na niedużej ilości oliwy smażymy kolejno: banana, rodzynki, cebulę, pokruszoną tortillę i pokrojoną kajzerkę (po usmażeniu każdy składnik przekładamy do osobnego naczynia, a patelnię wycieramy i rozgrzewamy świeżą oliwę).

4. Wszystkie składniki mole, czyli banan, rodzynki, tortillę, kajzerkę, migdały, czekoladę, kolendrę, przyprawy, papryczki oraz bulion miksujemy w blenderze.

5. Sos przecieramy przez sitko do dużego garnka. Odmierzamy 750 ml przecedzonego wywaru, w którym gotował się kurczak, wlewamy do sosu, nie przerywając mieszania, wkładamy kurczaka i mieszając, gotujemy 3-4 minuty.

6. Gotowe danie rozkładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem.Podajemy z ryżem, udekorowane natką pietruszki lub kolendry.

Przepis: Enrique Solis, Jorge Martinez