Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Spaghetti z czterema serami - składniki
100 g orzechów włoskich
400 g makaronu pełnoziarnistego
110 g kremówki
100 g sera z niebieską pleśnią
100 g ementalera
100 g mozzarelli
80 ml bulionu drobiowego
100 g startego parmezanu
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
garść świeżej mięty lub melisy cytrynowej
sól i pieprz
Makaron z czterema serami - przygotowanie
Rozdrobnione orzechy prażymy chwilę na patelni bez tłuszczu.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy.
Śmietankę podgrzewamy w rondlu, nie gotując. Wsypujemy pokruszony ser z niebieską pleśnią, starty ementaler i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Wlewamy bulion. Podgrzewamy na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż sery się rozpuszczą i zagęszczą sos (uwaga, łatwo go przypalić).
Do sosu wkładamy makaron, mieszamy. Posypujemy orzechami, podsmażamy chwilę razem. Wykładamy na talerze, posypujemy pieprzem, startym parmezanem, skórką cytryny, listkami mięty lub melisy.