Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 12-24 godziny
Marynowany bakłażan – składniki:
- 2 bakłażany (ok. 500 g)
- łyżeczka soli wędzonej
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki rozgniecionych ziaren różowego pieprzu
- 200 ml oleju lnianego
Jak zrobić marynowane bakłażany:
1. Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości 1,5-2 cm.
2. Plastry partiami gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 10 minut).
3. Sól wędzoną rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i mieszamy z sosem sojowym, syropem klonowym, octem i przyprawami.
4. Jeszcze ciepłe bakłażany mieszamy z marynatą.
5. Kiedy ostygną, zalewamy olejem lnianym i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Im dłużej się marynują, tym są smaczniejsze, najlepiej odstawić je na co najmniej dobę.
Przepis: Dominika Wójciak