Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 12-24 godziny

Marynowany bakłażan – składniki:

  • 2 bakłażany (ok. 500 g)
  • łyżeczka soli wędzonej
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki rozgniecionych ziaren różowego pieprzu
  • 200 ml oleju lnianego

Jak zrobić marynowane bakłażany:

1. Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości 1,5-2 cm.

2. Plastry partiami gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 10 minut).

3. Sól wędzoną rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i mieszamy z sosem sojowym, syropem klonowym, octem i przyprawami.

4. Jeszcze ciepłe bakłażany mieszamy z marynatą.

5. Kiedy ostygną, zalewamy olejem lnianym i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Im dłużej się marynują, tym są smaczniejsze, najlepiej odstawić je na co najmniej dobę.
Przepis: Dominika Wójciak