Dla 4 osób • Przygotowanie: 15 minut • Oczekiwanie: 12-24 godziny
Marynowany bakłażan - składniki
2 bakłażany (ok. 500 g)
łyżeczka soli wędzonej
6 łyżek sosu sojowego
po 4 łyżki syropu klonowego
i octu z czerwonego wina
łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki rozgniecionych ziaren różowego pieprzu
200 ml oleju lnianego
Marynowany bakłażan - przygotowanie
Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż w plastry grubości 1,5-2 cm. Plastry partiami gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 10 minut). Sól wędzoną rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody i mieszamy z sosem sojowym, syropem klonowym, octem i przyprawami.
Jeszcze ciepłe bakłażany mieszamy z marynatą. Kiedy ostygną, zalewamy olejem lnianym i wstawiamy do lodówki do zamarynowania. Im dłużej się marynują, tym są smaczniejsze, najlepiej odstawić je na co najmniej dobę.