Dla 4 osób • Przygotowanie: 80 minut
Grillowany bakłażan z sosem paprykowym - składniki
2 bakłażany (ok. 500 g)
170 g ugotowanej ciecierzycy
4 czerwone papryki
2 łyżki prażonych orzechów laskowych
Dodatki:
100 ml oliwy
mały ząbek czosnku
łyżeczka miodu
2 łyżki octu winnego
120 ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego
łyżeczka listków tymianku
sól, pieprz
Grillowany bakłażan z sosem paprykowym - przygotowanie
Bakłażany nakłuwamy nożem i układamy w całości na grillu. Grillujemy, aż warzywa będą miękkie, a skórka stanie się czarna i zwęglona (dzięki temu bakłażan nabierze głębokiego dymnego aromatu). Odstawiamy do przestudzenia i zdejmujemy skórkę. Dzielimy miąższ na podłużne paski i mieszamy z ciecierzycą, oliwą, solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. Przygotowujemy dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze przeciętą stroną do dołu. Pieczemy 40-50 minut, aż ich skórka stanie się miejscami czarna. Gorące papryki przekładamy do naczynia i przykrywamy pokrywką, żeby się zaparzyły. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i miksujemy na gęsty sos z czosnkiem, miodem, octem, olejem i tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na półmisku wykładamy sos, a na sosie bakłażana z ciecierzycą. Posypujemy posiekanymi orzechami, ulubionymi ziołami i podajemy z pieczywem.