Dla 4 osób
Marynowanie mięsa: 8 godzin
Przygotowanie: 25 minut

Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami - składniki:

2 piersi kurczaka
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Sos:
300 g śliwek, najlepiej węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta mielonej papryki chili
lub świeża papryczka chili
łyżka miodu
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka masła

Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami - jak przygotować:

Piersi oczyszczamy z błonek, wykrawamy cztery filety, osuszamy, kotlety delikatnie rozbijamy. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, przyprawiamy i nacieramy nim mięso i odstawiamy w chłodne miejsce (minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc).
Na sos śliwki myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, chili, miód i ocet.
Marynowanego kurczaka na godzinę przed smażeniem ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy kurczaka i smażymy 2-3 minuty. Filety przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 2 minuty.
Na patelnię z mięsem wrzucamy śliwki wraz z powstałym sosem, dodajemy masło i przesmażamy razem 2-3 minuty, mieszając.
Podajemy np. z maślanym risotto przygotowanym z dodatkiem posiekanej szalotki i białego wina.