Dla 6-8 osób • Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: do 2 godzin

Grillowany ananas z różowym pieprzem i lodami waniliowymi - składniki

duży ananas
4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki rumu
łyżeczka imbiru w proszku
litr lodów waniliowych
kilka gałązek mięty
kilka gałązek tajskiej bazylii
2 łyżeczki różowego pieprzu

Grillowany ananas z różowym pieprzem i lodami waniliowymi - przygotowanie

Ananasa obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cukier mieszamy z rumem i sproszkowanym imbirem. Sos mieszamy z ananasem.

Tak przygotowanego ananasa pozostawiamy na 60-90 minut w lodówce.

Nadziewamy go na patyki do szaszłyków i grillujemy (lub smażymy na patelni grillowej) po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z lodami, posypujemy świeżymi ziołami i różowym pieprzem.

Rada 

Ananasa zamiast w kostkę można też pokroić w plastry grubości 2 cm albo w inną dowolną formę.