Dla 4-8 osób * Przygotowanie: 20 minut
Steki z kalafiora z granatem i sosem tahini - składniki
1-2 kalafiory
oliwa
sól i pieprz
łyżeczka kuminu
150 g tahini
woda niegazowana
sok z 1 1/2 cytryny
ząbek czosnku
granat
pęczek kolendry
Steki z kalafiora z granatem i sosem tahini - przygotowanie
Kalafiora kroimy w plastry grubości 2 cm. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz kuminem. Grillujemy (na grillu lub patelni grillowej), aż się zarumieni z każdej strony.
Kiedy kalafior się grilluje, bierzemy się do przygotowania sosu. Mieszamy tahini z wodą i sokiem z cytryny (wodę dodajemy z umiarem, powoli, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.) Na sam koniec sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Upieczonego kalafiora wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem i posypujemy pestkami granatu i posiekaną kolendrą.