Dla 4 osób • Przygotowanie: 40 minut

Galette z mąki gryczanej z gruszkami i dynią

100 g masła
200 g mąki gryczanej
jajko
sól
po 3 gruszki i brzoskwinie
3 łyżki miodu (np. gryczanego)
łodyżka tymianku (opcjonalnie)

Galette z mąki gryczanej z gruszkami i dynią

Masło kroimy w kostkę, mieszamy z mąką, jajkiem, szczyptą soli, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Owoce kroimy w cienkie plasterki, usuwając gniazda nasienne, ew. pestki.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na środku układamy kawałki owoców, zostawiając spory brzeg, zawijamy go na nadzienie. Polewamy miodem. Posypujemy odrobiną tymianku (opcjonalnie). Pieczemy 25 minut.