Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 30 minut
Zielona sałatka z makaronem soba matcha
Na makaron:
300 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej 00
łyżeczka matchy
200 ml zimnej wody
Sałatka:
ogórek
100 g ugotowanej zielonej soi
trochę natki lub innych ulubionych ziół
kilka łodyżek kolendry
2-3 dymki ze szczypiorkiem
garść pokruszonych wodorostów nori
2-3 łyżki sezamu
Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka mielonego imbiru
łyżka oleju sezamowego
Zielona sałatka z makaronem soba matcha
Na makaron w dużej misce mieszamy obie mąki, przesianą matchę i połowę wody. Szybko zagniatamy, dolewając wody, aż ciasto przestanie się kleić, formujemy kulę. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy na grubość 1 mm, na prostokąt, posypujemy mąką, składamy go dwa razy w rulon i kroimy we wstążki. Chwilę je suszymy.
Do dużego garnka wlewamy zimną wodę (lub wodę z lodem). W drugim dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Kiedy będzie wrzeć, wrzucamy makaron na 60-90 sekund, odcedzamy i wkładamy na kilka sekund do wody z lodem, odcedzamy.
Składniki sałatki przekładamy do półmiska, dodajemy makaron, mieszamy. Na sos mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem.
Makaron gryczany Fot. Andrzej Krasowski