Na bochenek • Przygotowanie: 60 minut • Oczekiwanie: 30 minut

Chleb gryczany - składniki

250 ml wody o temperaturze pokojowej
150 ml mleka o temperaturze pokojowej
40 g świeżych drożdży
30 g miodu (najlepiej gryczanego)
500 g mąki gryczanej (niepalonej)
łyżeczka soli
50-60 g nasion, np. słonecznika
łyżka czarnuszki*

Chleb gryczany - przygotowanie

Do dużej miski wlewamy mleko i wodę i wkruszamy drożdże, dodajemy miód, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.

Wsypujemy mąkę, sól, słonecznik, czarnuszkę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Od razu wyjmujemy z foremki i studzimy.

*Świetnym dodatkiem do tego chleba są suszone śliwki, daktyle lub morele – wystarczy ok. 100 g.